Θαυματουργές θεραπείες: επικίνδυνες και μη αποδεδειγμένες

Οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα ανυπόστατων ισχυρισμών για «πρωτοπόρες θεραπείες του καρκίνου», νέες δίαιτες και έωλες θεραπείες βλαστικών κυττάρων, εκτίθενται σε μεγάλα οικονομικά και συναισθηματικά κόστη και κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, λένε διάφοροι ασθενείς και ιατρικά κέντρα.



Οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με μια πληθώρα ανυπόστατων ισχυρισμών για «πρωτοπόρες θεραπείες του καρκίνου», νέες δίαιτες και έωλες θεραπείες βλαστικών κυττάρων, μένουν στο τέλος «να κυνηγάνε ψευδείς ελπίδες». Τα άτομα αυτά εκτίθεται σε μεγάλα οικονομικά και συναισθηματικά κόστη και κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, λένε διάφοροι ασθενείς και ιατρικά κέντρα.

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες παθήσεις – καρκίνο, εκφυλιστικές νόσους, όπως η MS ή η νόσος του κινητικού νευρώνα, ο αυτισμός, η επιληψία, η νόσος Alzheimer – μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει ίαση ή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό κάνει τα άτομα αυτά να αναζητούν οτιδήποτε μπορεί να τα βοηθήσει – και έτσι τα καθιστά ευάλωτα σε εκμετάλλευση από καθένα που υπόσχεται «θαυματουργές θεραπείες».

Ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης από μη πιστοποιημένες κλινικές βλαστικών κυττάρων είναι σημαντικό ζήτημα. Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα έχει επεκταθεί και αποκτήσει ένα μαγικό όνομα για κάθε επιστημονική καινοτομία. Αυτό έχει επιτρέψει σε κλινικές να εμφανίζονται ψευδώς ως επιστημονικές κλινικές αιχμής ισχυριζόμενες θεραπευτικά οφέλη. Το να βρει κανείς τη διαφορά μεταξύ του αληθούς και της απάτης είναι δύσκολο – και τα άτομα συχνά παρασύρονται να θεωρούν μια ατεκμηρίωτη θεραπεία ως «την επόμενη μεγάλη ιατρική επανάσταση». Πολλές κλινικές επωφελούνται από αδύναμα άτομα κερδίζοντας χρήματα πουλώντας ψευδείς ελπίδες. Προσφέρουν ακριβές «θαυματουργές θεραπείες», προβάλλουν ατεκμηρίωτες θεραπείες και χρησιμοποιούν μια επιθετική διαφημιστική πολιτική για να στοχεύσουν ασθενείς – επιλεκτικές μαρτυρίες, ψευδό-επιστήμη, ακόμα και υποδυόμενη ασθενείς σε forums στο Ίντερνετ. Εκατοντάδες ιστοσελίδες διαφημίζουν πλέον μη πιστοποιημένες κλινικές βλαστοκυττάρων, χρεώνοντας ως και ₤30 000 για μη αποδεδειγμένες θεραπείες.

Για να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους να ζυγίσουν τους διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με ψευδείς και «θαυματουργές» θεραπείες, οι ασθενείς, τα διάφορα ιατρικά κέντρα και η Sense About Science δημοσίευσαν μια νέα έκδοση του οδηγού I’ve got nothing to lose by trying it. Ο οδηγός διερευνά τις παγίδες και τους κινδύνους μη αποδεδειγμένων θεραπειών, «θαυματουργών φαρμάκων» και «επαναστατικών» θεραπειών, για να προσφέρουν ένα εργαλείο στο άτομα που νιώθουν πίεση να δοκιμάσουν νέα πράγματα παρά την έλλειψη αποδείξεων που να τα υποστηρίζουν, αλλά δεν ξέρουν πώς να πουν όχι και για να τους ενθαρρύνουν να κάνουν κρίσιμες ερωτήσεις για αποδείξεις πίσω από τους διάφορους ισχυρισμούς. Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό (στα Αγγλικά) εδώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου