Δύο νέους ενεργούς κομήτες ανακάλυψαν οι αστρονόμοι

Μία ανατρεπτική ανακάλυψη πουν αλλάζει όσα γνωρίζαμε για τους αστρικούς μας γείτονες, έκαναν Αμερικάνοι ερευνητές. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύφθηκε, δύο από τους αστεροειδείς που κινούνται γύρω από τον πλανήτη μας, είναι στην πραγματικότητα ενεργοί κομήτεςΌπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, εδώ και περίπου 30 χρόνια οι αστρονόμοι πίστευαν πως ο «3552 Δον Κιχώτης», το τρίτο μεγαλύτερο διαστημικό αντικείμενο που βρίσκεται κοντά στον πλανήτη μας ήταν ένας κοινός αστεροειδής, ενώ την ίδια πεποίθηση είχαν και για τον «Φαέθοντα» που κινούνταν κοντά στον Ηλιο.

Γενικά, περίπου το 5% του συγκεκριμένου είδους σωμάτων είναι «νεκροί» κομήτες που έχουν αποβάλει το παγωμένο νερό καιτο διοξείδιο του άνθρακα που αποτελούν την ουρά τους.

Πρόσφατα μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα, με επικεφαλής τον Μάικλ Μόμερτ, προχώρησε σε συνεχείς παρατηρήσεις με το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «Δον Κιχώτης» είναι στην πραγματικότητα ένας ενεργός κομήτης, που διαθέτει αραιή ατμόσφαιρα και μια αχνή ουρά, ενώ το ίδιο ισχύει και για τπον «Φαέθοντα».

Ο «3200 Φαέθων» έχει διάμετρο 5 χιλιομέτρων και παρόλο που μοιάζει αστεροειδής, συμπεριφέρεται σαν βραχώδης κομήτης, αφού σε κάθε διασταύρωση της τροχιάς του με τη Γη προκαλεί μια βροχή από διάττοντες αστέρες ή πεφταστέρια κάθε Δεκέμβριο, τις λεγόμενες Διδυμίδες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου