Καυτό νέφος αερίων από σύγκρουση γαλαξιών εντόπισε η NASA

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Chandra στο παρατηρητήριο της NASA, οι επιστήμονες αποκάλυψαν πρόσφατα ένα εντυπωσιακό καυτό νέφος αερίων σε έναν γαλαξία που απέχειπερίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Το συγκεκριμένο νέφος αερίου είναι πιθανό να προκλήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ ενός νάνου γαλαξία και ενός πολύ μεγαλύτερου γαλαξία που ονομάζεται NGC 1232. Αν η υπόθεση αυτή επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη αυτή θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που μια τέτοια σύγκρουση εντοπίζεται μόνο με τη χρήση ακτίνων X δίνοντας πληροφορίες στους επιστήμονες για τη δημιουργία των γαλαξιών.

Μια εικόνα που συνδυάζει ακτίνες Χ και το οπτικό φως δείχνει τη στιγμή της σύγκρουσης. Η επίδραση μεταξύ του νάνου γαλαξία και του σπειροειδή γαλαξία προκάλεσε ένα δυνατό κύμα που παράγεται ως θερμή μάζα αερίων με θερμοκρασία που αγγίζει τα 6 εκατομμύρια βαθμούς.

Η εικόνα από το Chandra X-ray δείχνει το θερμό μωβ σύννεφο που μοιάζει με κομήτη να βγαίνει από τον γαλαξία-νάνο. Το θερμό αέριο θα συνεχίσει να λάμπει στις ακτίνες X για δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, ανάλογα με τη γεωμετρία της σύγκρουσης.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου