Εξαερώνουν πλαστικές σακούλες και δημιουργούν νανοσωλήνες άνθρακα

Έχετε παρακολουθήσει κατά καιρούς αρκετές εκστρατείες κατά της χρήσης της πλαστικής σακούλας (σίγουρα έχετε δει χάρτινες σε supermarkets), καθώς στην πλειοψηφία τους δεν ανακυκλώνονται και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η EE έχει αποφασίσει να επιβάλει πρόστιμο για τη χρήση τους.



Πάντως, τα ευχάριστα μας έρχονται από το University of Adelaide, ερευνητές του οποίου αναφέρουν ότι με την κατάλληλη τεχνική μπορούν να εξαερώσουν τις πλαστικές σακούλες για να δημιουργήσουν νανοσωλήνες άνθρακα. Συγκεκριμένα, τοποθετούν τις πλαστικές σακούλες σε φούρνο μαζί με λεπτές μεμβράνες αλουμίνας και με την εξαέρωση τα σωματίδια άνθρακα “τυλίγουν” τη μεμβράνη σχηματίζοντας τους μονοατομικούς κυλίνδρους (νανοσωλήνες) άνθρακα.

Η μέθοδος αυτή είναι σημαντικά πιο φθηνή και γρήγορη από αυτή που είχε προταθεί το 2009 από το Argonne National Laboratory, καθώς τότε είχαν χρησιμοποιήσει μεγάλη ποσότητα καταλύτη μέσα στο φούρνο (Κοβάλτιο) με αποτέλεσμα μεγάλο κόστος και μικρή αποδοτικότητα.

Δεδομένου ότι οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι από τα ανθεκτικότερα και σκληρότερα υλικά με ευρεία γκάμα εφαρμογών (από την ηλεκτρονική μέχρι αθλητικό εξοπλισμό και τουρμπίνες), αντιλαμβάνεται κανείς ότι η παραγωγή τους σε μεγάλες ποσότητες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη, γρήγορη και φθηνή.

Οι ερευνητές του Univeristy of Adelaide δηλώνουν και πάλι ότι η μέθοδος τους είναι σημαντικά γρηγορότερη, αλλά όχι ακόμα σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήσει σε πραγματικά μεγάλη μαζική παραγωγή νανοσωλήνων άνθρακα. Τουλάχιστον, πρόκειται για μια διεργασία που δίνει ταυτόχρονη λύση και στο πρόβλημα ανακύκλωσης του πλαστικού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου