Δύο προσθήκες στον Περιοδικό Πίνακα.

Την επίσημη έγκριση για να προστεθούν στον Περιοδικό Πίνακα πήραν τα χημικά στοιχεία 114 και 116, τα οποία είναι βαρύτερα και θα γίνουν τα πιο «ακραία» και βαριά στοιχεία του. Και τα δύο διαρκούν στη φύση λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε ελαφρύτερα άτομα.


Τα νέα στοιχεία φέρνουν τους ερευνητές πιο κοντά στη δημιουργία ακόμα βαρύτερων χημικών στοιχείων, τα οποία προβλέπεται να είναι πολύ πιο σταθερά, διαρκώντας για δεκαετίες ή και περισσότερο, και σχηματίζουν έτσι τη λεγόμενη «νήσο σταθερότητας» στον Περιοδικό Πίνακα.

Η σταδιακή συσσώρευση πειραματικών δεδομένων για τα στοιχεία 114 και 116 διήρκεσε επί χρόνια, ώσπου, μετά από μια τριήμερη τελική αξιολόγηση, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή για την ανακάλυψη νέων στοιχείων, την οποία έχουν συστήσει η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP), έδωσε οριστικά το «πράσινο φως» για να συμπεριληφθούν τα δύο στοιχεία στον Πίνακα.

Ορισμένες ομάδες ερευνητών, αρχής γενομένης από το 1999, είχαν ισχυριστεί ότι δημιούργησαν το φευγαλέο στοιχείο 114, όμως η επιτροπή αποφάσισε ότι τα πρώτα πειστικά στοιχεία για την ύπαρξή του προέκυψαν από δύο σειρές πειραμάτων το 2004 και το 2006, τα ίδια που βρήκαν επίσης το στοιχείο 116. Η μια ερευνητική ομάδα ήταν ρωσική και η άλλη αμερικανική. Οι επιστήμονες δημιούργησαν τα νέα βαριά στοιχεία συγκρούοντας μεταξύ τους πυρήνες ελαφρύτερων ατόμων σε επιταχυντές. Οι πυρήνες του στοιχείου 116 κρατήθηκαν στη «ζωή» μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν μετατραπούν σε πυρήνες του στοιχείου 114. Οι πυρήνες του στοιχείου 114 διήρκεσαν για περίπου μισό δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε κοπερνίκειο, ένα επίσης νέο στοιχείο που προστέθηκε στον Περιοδικό Πίνακα μόλις το 2009.

Οι ιδιότητες των νέων στοιχείων 114 και 116 παραμένουν ακόμα θολές, καθώς οι έως τώρα παραγόμενες ποσότητες τους είναι πολύ μικρές και η ύπαρξή τους πολύ βραχύβια, με συνέπεια οι επιστήμονες να μην έχουν καταφέρει να μετρήσουν την χημική συμπεριφορά τους, όπως π.χ. με ποια άλλα χημικά στοιχεία τείνουν να αντιδρούν.

Προς το παρόν, τα δύο νέα χημικά στοιχεία 114 και 116, πέρα από την αρίθμηση, δεν έχουν όνομα. Οι επιστήμονες που τα βρήκαν θα κάνουν προτάσεις και μια άλλη επιτροπή αξιολόγησης θα αναλάβει το «βάφτισμά» τους επισήμως.


Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου