Ανελκυστήρας που κινείται με 17 m/s.

Ο ταχύτερος ανελκυστήρας του κόσμου βρίσκεται στο ψηλότερο οικοδόμημα του κόσμου, τον ουρανοξύστη Ταϊπέι 101, στην Ταϊβάν, που έχει ύψος 508 μέτρα. Οι ανελκυστήρες αυτοί αναπτύσσουν ταχύτητα που πλησιάζει τα 17 μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή πάνω από 60 χλμ./ώρα.
Μέσω του φρεατίου τους, που έχει ύψος 382,2 μέτρα, ανεβάζουν 24 άτομα σε έναν εξώστη με πανοραμική θέα, στον 89ο όροφο, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Οι ανελκυστήρες έχουν αεροδυναμικό σχήμα, που εμποδίζει τους συριστικούς ήχους που δημιουργούνται όταν ο θάλαμος κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε στενό φρεάτιο. Επιπλέον, οι θάλαμοι είναι εξοπλισμένοι με σταθεροποιητές πίεσης, ώστε να μη βουλώνουν τα αυτιά των επιβατών. Για μεγαλύτερη άνεση, τα ασανσέρ διαθέτουν και ηλεκτρονικά συστήματα απόσβεσης κραδασμών. Οι αισθητήρες του ανελκυστήρα καταγράφουν ενδεχόμενα τραντάγματα και στέλνουν τα δεδομένα στο αντίβαρο, το οποίο εξουδετερώνει τους κραδασμούς.Οι δύο αυτοί ανελκυστήρες-εξπρές δεν αποτελούν τα μοναδικά μέσα για την εξυπηρέτηση των 12.000 ανθρώπων που κινούνται καθημερινά στο κτίριο. Ο ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 διαθέτει συνολικά 61 ανελκυστήρες, από τους οποίους οι 34 είναι διώροφοι, καθώς και 50 παραδοσιακές κυλιόμενες σκάλες.

Από το 1955, στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες υπάρχει η κατηγορία για τα ταχύτερα ασανσέρ. Πριν από 50 χρόνια, ο γρηγορότερος ανελκυστήρας ανέπτυσσε ταχύτητα 426 μέτρων το λεπτό, ή 25,6 χλμ./ώρα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου