Η τεμπελιά είναι κληρονομική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο της California, Τέοντορ Γκάρλαντ, η τεμπελιά είναι κληρονομική, όπως αποδεικνύει ένα γονιδιακό στέλεχος, το οποίο κατάφερε να απομονώσει από ποντίκια η επιστημονική του ομάδα.




Η μελέτη του Αμερικανού καθηγητή και της ομάδας του, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», άρχισε το 1993, ενώ βασίστηκε στη διασταύρωση 224 πειραματόζωων και την επιλογή εκείνων που ήταν δύο φορές πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα. 

Έπειτα από μελέτες σε 43 γενιές ποντικών, ο δρ Γκάρλαντ κατάφερε να απομονώσει γονιδιακό στέλεχος, το οποίο συνδέεται με την προδιάθεση στην κινητική δραστηριότητα. Ο εντοπισμός αυτού του γονιδίου, επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής, αποδεικνύει ότι τα χαρακτηριστικά που μας καθιστούν δραστήριους ή μη κληρονομούνται σε μεγάλο βαθμό. 

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι οι οκνηροί γονείς κάνουν αποκλειστικά οκνηρά παιδιά, καθώς τα γονίδια που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά φτάνουν τα χίλια. Αντίθετα, τα πράγματα στο εργαστήριο είναι πιο εύκολα, αφού με τη μέθοδο της επιλεκτικής διασταύρωσης είναι δυνατό να προκύψει ένας ποντικός πολύ τεμπέλης ή υπερβολικά δραστήριος.


Η αξία της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της California κατάφερε να φτάσει στην 43η γενιά. Και δεδομένου ότι το DNA του ποντικού είναι δομικά σχεδόν ίδιο με αυτό του ανθρώπου, η μελέτη του δρ Γκάρλαντ αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια ανάλογη μελέτη στον άνθρωπο.

Το επόμενο βήμα σε αυτή την ανακάλυψη είναι να διαπιστωθεί ποια γονίδια επηρεάζουν το στέλεχος που απομονώθηκε και να συγκριθούν με τα αντίστοιχα γονίδια του ανθρώπου. 

Στα συμπεράσματα της μελέτης του, ο καθηγητής Γκάρλαντ υποστηρίζει ότι στο μέλλον δε θα είναι δυνατή η γενετική «διόρθωση» της τεμπελιάς. Η έρευνά του, ωστόσο, ανοίγει τον δρόμο για την παρασκευή σκευασμάτων που θα τροποποιούν το DNA με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά. 

Οι επιστήμονες προσανατολίζονται στην παρασκευή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος που αντικαθιστά τα οφέλη της γυμναστικής και απευθύνεται φυσικά στους αθεράπευτα τεμπέληδες. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η λεγόμενη «γυμναστικομιμητική», που εμπνεύστηκαν ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής και Εναλλακτικών Θεραπειών του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. 

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου