Η θάλασσα «ψηλώνει» με ταχύτητες ρεκόρ.

Άλλη μια έρευνα πιστοποιεί την αύξηση των επιπέδων των υδάτων στον πλανήτη η οποία όπως αναφέρουν οι ερευνητές οφείλεται στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την έρευνα τα επίπεδα των υδάτων αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει συμβεί τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια.


Το χρονολόγιο της αύξησης

Διεθνής ομάδα ειδικών μελέτησε στρώματα ιζημάτων από βαλτώδεις περιοχές στην Βόρεια Καρολίνα στις ΗΠΑ αναζητώντας απολιθώματα μιας οικογένειας μικροσκοπικών θαλάσσιων πλαγκτoνικών οργανισμών, τα foraminifera. Κάθε είδος foraminefera ζει σε διαφορετικά βάθη και τα απομεινάρια τους μπορούν να αποκαλύψουν το βάθος που είχε η θάλασσα όταν το στρώμα ιζήματος που εντοπίστηκαν τα απομεινάρια κατακάθησε.

Όπως διαπίστωσαν, από το 200 π.Χ μέχρι το 1000 μ.Χ τα επίπεδα των υδάτων ήταν σταθερά. Στην συνέχεια για μια περίοδο περίπου 400 ετών υπήρχε μια μέση ετήσια αύξηση των επιπέδων των υδάτων κατά πέντε χιλιοστά. Από τον 15 αιώνα μέχρι τον 20ο υπήρξε εκ νέου σταθεροποίηση. Από τις αρχές του 20ου αιώνα αρχίζει εκ νέου το φαινόμενο με μέση ετήσια αύξηση των επιπέδων κατά δύο χιλιοστά. 



Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο ο ρυθμός αύξησης έχει επιταχυνθεί και οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο τέλος του αιώνα η στάθμη των υδάτων ενδέχεται να έχουν ανέβει κατά 75-190 εκατοστά.

Όσο πιο ζεστά τόσο πιο ψηλά

Αν τελικά οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν αυτό θα έχει ως συνέπεια να βρεθούν κάτω από το νερό πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν τις καταστροφικές προβλέψεις. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνεται εξαιτίας της αρχής ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα της θάλασσας» αναφέρει ο Στεφάν Ράμστορφ, καθηγητής του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών στο Πότσνταμ στη Γερμανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την μελέτη της στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου