Η έκτη αίσθηση και ο εγκέφαλος.

Εάν έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά και παίρνετε μια ενστικτώδη απόφαση που σας βγαίνει σε καλό, τότε μάλλον έχει δράσει η "έκτη αίσθηση" κάπου βαθιά στον εγκέφαλό σας. Έρευνα σε νέους εθελοντές έδειξε ότι υπάρχει ένα είδος "έκτης αίσθησης", ένας μηχανισμός του εγκεφάλου που...


...συλλέγει κάποιες λογικές διαδικασίες και μετά τις στέλνει, προς τα έξω, ως υποσυνείδητα σημάδια ανησυχίας. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει διαισθητικά φαινόμενα στους ανθρώπους. Για παράδειγμα στο τσουνάμι της Ν.Α. Ασίας κάποιοι ιθαγενείς κατέφυγαν στα βουνά και σώθηκαν πριν ξεσπάσει το τσουνάμι, όπως το ίδιο έκαναν και άγρια ζώα. Θα μπορούσαν απειροελάχιστες διαφορές στην ατμόσφαιρα να συλληφθούν με αυτόν τον μηχανισμό του εγκεφάλου;

Στα πειράματά τους, οι ερευνητές προκάλεσαν νέους εθελοντές σε μια σειρά έξυπνα οπτικά τεστ που επιχειρούσαν να προκαλέσουν αντικρουόμενες επιλογές μέσα στον εγκέφαλο, εξηγεί ο Joshua Brown, ένας βοηθός στην έρευνα με τον Todd Braver, καθηγητή ψυχολογίας, σε μια ομάδα στο Washington University στο St. Louis.

Κατά την διάρκεια των πειραμάτων παρατήρησαν την λειτουργία του εγκεφάλου, στους συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας την γνωστή τεχνική fMRI. Σε μια οθόνη υπολογιστή, εάν ένα βελάκι πήγαινε αριστερά, τα άτομα έπρεπε να πατήσουν το αριστερό κουμπί. Εάν το βελάκι πήγαινε δεξιά, έπρεπε να πατήσουν το δεξί κουμπί. 

Μετά όμως ξεκίνησαν οι... πονηριές. Πρώτα η οθόνη, περιστασιακά έδειχνε ένα μεγαλύτερο βελάκι από ότι πριν και οι συμμετέχοντες έπρεπε να πατήσουν ένα άλλο κουμπί από αυτό που πατούσαν πρώτα. Τη στιγμή που αυτό το δεύτερο βελάκι εμφανιζόταν, σταδιακά μεγάλωνε, έτσι ώστε να μπερδευτούν οι συμμετέχοντες και να τείνουν να πατήσουν το λάθος κουμπί. Μετά, το βελάκι παρουσιάζοταν με χρωματιστά σημάδια - λευκό για αριστερά και μπλε για δεξιά. Τα πειράματα ρυθμίστηκαν ώστε οι συμμετέχοντες, τελικά να έχουν ένα ποσοστό λάθους 50% όταν παρουσιάζονταν τα βελάκια με μπλε χρώμα, αλλά με ένα ποσοστό λάθους μόνο 4% όταν είχαν λευκό χρώμα.



Αν και στους συμμετέχοντας δεν είχαν πει για αυτήν την ρύθμιση, μερικοί από αυτούς άρχισαν να το ανακαλύπτουν τουλάχιστον σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο. Καθώς αυτή η επίγνωση αναδυόταν, οι εικόνες fMRI έδειχναν μια αυξανόμενη δραστηριότητα στο εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου όταν το βελάκι με μπλε χρώμα εμφανιζόταν.

Ο σκοπός του πειράματος ήταν να δουν εάν ο εγκέφαλος αντιδρούσε στο μπλε χρώμα αντιλαμβανόμενος ότι το μπλε χρώμα συνδέονταν με το μεγαλύτερο ποσοστό λαθών. Φάνηκε έτσι ότι ένα μέρος του εγκεφάλου, με κάποιο τρόπο καταλάβαινε πράγματα χωρίς απαραίτητα να είμαστε συνειδητοί αυτού του γεγονότος. Αυτό το μέρος του εγκεφάλου συσχετίζεται με πολλές διανοητικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια και τώρα οι ερευνητές έχουν ακόμη έναν λόγο να το μελετήσουν περισσότερο, αφού η μελέτη σε υγιείς ανθρώπους μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και με τις διανοητικές ασθένειες.

Ακόμη μια μελέτη που μας δείχνει πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε ακόμη για τον εαυτό μας και πώς τελικά τα σύνορα μεταξύ της εκλεπτυσμένης διαίσθησης και της παράνοιας είναι τόσο κοντά.

Πηγήhttp://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/06/blog-post_8025.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου