Στο φως στοιχεία για το χαμένο στρατό των Βίκινγκς

Ένας χαμένος στρατός των Βίκινγκς, που αποτελούσε «στοιχείο-κλειδί» για τη δημιουργία της Αγγλίας, κατά πάσα πιθανότητα αναγνωρίστηκε από αρχαιολόγους.   






Πάνω από 250 σκελετοί που βρέθηκαν στην εκκλησία St. Wystan, στο Ρέπτον του Ντέρμπισαϊρ, χρονολογήθηκαν στον 9ο αιώνα.   

Σύμφωνα με τα χρονικά, ένας «μεγάλος αλλόθρησκος στρατός» άρχισε να χαράζει το δρόμο του στην Αγγλία το 886 μ.Χ., ανατρέποντας αγγλοσάξονες βασιλιάδες, μέχρι που τον σταμάτησε ο Αλφρέδος ο Μέγας.   

Η Κατ Τζάρμαν από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αναφέρει: «Αυτός ο στρατός δεν είχε αφήσει σχεδόν κανένα ίχνος, αλλά ίσως είναι αυτό εδώ».   

Το 866 μ.Χ. οι Βίκινγκς μετατράπηκαν από άγριους επιδρομείς σε δύναμη εισβολής - η ώρα του Μεγάλου Στρατού των Βίκινγκς είχε φτάσει.   

Η κα Τζάρμαν, από το τμήμα Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας είπε: «Αυτό ήταν κομβικό σημείο στην ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε η Αγγλία».   

«Η ήττα των αγγλοσαξονικών βασιλείων, η δημιουργία ενός κράτους Βίκινγκς και η αντίδραση του βασιλιά Αλφρέδου, αποτέλεσαν βασικά στοιχεία σε αυτό».   

«Όμως επειδή δεν υπάρχουν φυσικές αποδείξεις, δεν του δόθηκε η προσοχή που του αξίζει», αναφέρει.   

Ο στρατός των Βίκινγκς πιστεύεται ότι είχε περάσει το χειμώνα στο Ρέπτον το 873 μ.Χ., όμως δεν έχει αποδειχτεί.   

Η αυλή της εκκλησίας St Wystan.
   
Ένα μυστηριώδες ανάχωμα στην αυλή της εκκλησίας St Wystan που ανασκάφηκε στη δεκαετία του 1970 και του '80, περιελάμβανε τα λείψανα τουλάχιστον 264 ατόμων.   

Όμως περίπου το 20% εξ' αυτών ήταν γυναίκες και υπήρχαν λίγα σημάδια από τραυματισμούς μάχης.   

Η μέθοδος χρονολόγησης με άνθρακα έδειξε ότι τα οστά χρονολογούνται 200 χρόνια πριν την εισβολή των Βίκινγκς.   

Όμως μία νέα έρευνα ανέτρεψε αυτό το αποτέλεσμα.   

Η κα Τζάρμαν ανέφερε: «Ανακαλύψαμε ότι η χρονολόγηση με άνθρακα έπεσε έξω, καθώς επηρεάστηκε από κάτι που αποκαλείται "επίδραση θαλάσσιων αποθεμάτων", λόγω της πλούσιας σε θαλασσινά διατροφής που είχαν. Όταν την αναπροσαρμόσαμε, οι ημερομηνίες ταίριαξαν με τα αρχεία».   

«Και μία νέα ανάλυση των οστών, έδειξε σημαντικούς τραυματισμούς, ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος των γυναικών στους στρατούς των Βικινγκ αρχίζει να επαναξιολογείται».   


Άλλοι τάφοι με πιθανούς δεσμούς με τους Βίκινγκς ερευνώνται και ένας πιθανόν περιέχει θύματα από θυσίες.   

Τέσσερα παιδιά, ηλικίας από 8 έως 18 ετών, ήταν θαμμένα κοντά στον μαζικό τάφο και τουλάχιστον δύο από αυτά έχουν σημάδια από σοβαρούς τραυματισμούς.   

Η κα Τζάρμαν καταλήγει ότι αυτό «συνάδει με αναφορές θυσιών που συνοδεύουν τους νεκρούς των Βίκινγκ». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου