Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά βιοδιαλυτούς αισθητήρες οπτικών ινών

Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Πολυτεχνείου του Τορίνο ανέπτυξαν για πρώτη φορά αισθητήρες θερμοκρασίας οπτικών ινών, οι οποίοι μπορούν να διαλύονται σταδιακά και εξ ολοκλήρου σε βιολογικά υγρά ή σε νερό.   


Οι βιοδιαλυτοί αισθητήρες παρουσιάζουν χαμηλή τοξικότητα και εύκολη διαλυτότητα, κάτι που τους καθιστά ελκυστικούς για πλήθος δυνητικών βιοϊατρικών εφαρμογών, όπως για την παρακολούθηση της πόρωσης των καταγμάτων των οστών ή για την ασφαλέστερη εξερεύνηση των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου ή άλλων εσωτερικών οργάνων.   

Η ανάπτυξη και η λειτουργία των εν λόγω αισθητήρων παρουσιάσθηκαν στο διεθνές περιοδικό οπτικής «Optics Letters», ενώ προβλήθηκαν ως ρηξικέλευθη τεχνολογία και από την Οπτική Εταιρεία της Αμερικής.   

Οι καινοτόμοι φωτονικοί αισθητήρες, που έχουν διάμετρο διπλάσια μίας ανθρώπινης τρίχας, διαλύονται σταδιακά σε βιοσυμβατά υγρά μέσα σε μερικές ώρες έως λίγες ημέρες. Μέχρι τα τελικά στάδια της διάλυσης τους, συνεχίζουν να παρέχουν μετρήσεις θερμοκρασίας για το περιβάλλον τους και είναι ασφαλείς για το ανθρώπινο σώμα.   

Η ερευνητική ομάδα του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών Σταύρο Πισσαδάκη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων, η οποία περιλαμβάνει την Μαρία Κωνσταντάκη και τον Ιωάννη Κονιδάκη, συνεχίζει, σε συνεργασία με την ομάδα του Πολυτεχνείου του Τορίνο, την περαιτέρω φωτονική και βιοχημική εξέλιξη των αισθητήρων, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων λειτουργίας τους και τη βελτιστοποίηση της βιοδιαλυτότητάς τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου