Οι ημικρανίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία

Οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, θρομβώσεις και καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με μια νέα δανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.   





Αν και ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δρα Κάσπερ Άλντερμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», τόνισαν ότι «η ημικρανία πρέπει να θεωρείται ισχυρός και μόνιμος παράγων κινδύνου για τις περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες».   

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ημικρανίες και μερικοί έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.   

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια σχέση ανάμεσα στις ημικρανίες και στα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα, ιδίως στις γυναίκες. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει και επεκτείνει αυτή τη συσχέτιση αφενός και στα δύο φύλα και αφετέρου σε περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα.   

Οι ερευνητές σύγκριναν στοιχεία για 51.000 ανθρώπους με διαγνωσμένη ημικρανία, με 510.000 χωρίς τέτοιο πρόβλημα. Η μέση ηλικία διάγνωσης της ημικρανίας ήταν τα 35 έτη και το 70% ήσαν γυναίκες.   

Σε βάθος σχεδόν 20ετίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ημικρανία σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού, θρομβώσεων και αρρυθμίας της καρδιάς. Για παράδειγμα, για κάθε 1.000 άτομα, 25 ασθενείς με ημικρανία έπαθαν έμφραγμα, έναντι 17 που δεν είχαν τέτοιους πόνους στο κεφάλι. Ενώ 45 από όσους είχαν ημικρανία, έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, έναντι 25 όσων δεν είχαν ημικρανία.   

Η συσχέτιση ημικρανίας-καρδιαγγειακού προβλήματος είναι πιο έντονη για όσους πάσχουν από ημικρανίες με αύρα (έχουν δηλαδή προειδοποιητικά σημάδια όπως λάμψεις πριν τους πόνους), καθώς επίσης για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.   

Όσον αφορά τις αιτίες γι' αυτή τη συσχέτιση, οι ερευνητές αναφέρουν διάφορες πιθανότητες, όπως ότι ασθενείς με ημικρανίες παίρνουν συχνά αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα (που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο) ή μένουν πιο συχνά σωματικά αδρανείς λόγω των πόνων (κάτι που επίσης επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημά τους). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου