Οι πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο

Τα ναρκωτικά είναι γνωστό ότι δημιουργούν εθισμό στον άνθρωπο. Και μπορούν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.




Οι επιδράσεις των ναρκωτικών στον εγκέφαλο προκαλούν αλλοιώσεις της συμπεριφοράς. Η αναζήτηση των ναρκωτικών γίνεται καταναγκαστική, η ασθένεια γίνεται χρόνια και παρουσιάζει πολλές υποτροπές ακόμη και μετά από μεγάλες περιόδους αποχής.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξετάσει κανείς πόσο εθιστική είναι μια ουσία. Η επίδραση που έχει στον οργανισμό, η αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ο βαθμός της ευχαρίστησης που δηλώνουν οι χρήστες, αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παγιδευτεί, είναι μόλις κάποιοι από τους παράγοντες που καθορίζουν την επικινδυνότητα μιας συγκεκριμένης ουσίας.


Ηρωίνη

Η ηρωίνη είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα πιο εθιστικά ναρκωτικά στο κόσμο, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Το οπιούχο ναρκωτικό αυξάνει το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κατά 200%. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς λίγο μεγαλύτερη δόση από την συνηθισμένη μπορεί να προκαλέσει θάνατο του χρήστη.

Είναι πολύ εθιστική, με τους χρήστες της να εγκλωβίζονται σε αυτήν, σε συντριπτικά ποσοστά.


Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη παρεμβαίνει άμεσα στο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την μεταφορά της μέσω των νευρώνων, με αποτέλεσμα την ανώμαλη ενεργοποίηση τους, ενώ ταυτόχρονα απορυθμίζει τους μηχανισμούς που την εκκρίνουν.

Στα εργαστηριακά πειράματα που χρησιμοποιούν ζώα, η κοκαΐνη προκάλεσε αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης τρεις φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο.Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, το 21% των χρηστών καταλήγουν εξαρτημένοι, σε κάποια φάση της ζωής τους, ενώ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.


Νικοτίνη

Το κύριο συστατικό εθισμού στον καπνό είναι η νικοτίνη. Με το τσιγάρο οι πνεύμονες απορροφούν τη νικοτίνη και την μεταφέρουν στον εγκέφαλο.

Εκτιμάται πως περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι εξαρτημένοι στο κάπνισμα, ενώ παράλληλα οι έρευνες έχουν δείξει πως μέχρι το 2030 ο εθισμός στο τσιγάρο θα σκοτώνει 30 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.


Βαρβιτουρικά

Τα βαρβιτουρικά χρησιμοποιούνται ως αγχολυτικά, για τη θεραπεία του άγχους και τα προβλήματα ύπνου και επιδρούν στον εγκέφαλο, απενεργοποιώντας κάποιες περιοχές του.

Σε χαμηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσουν ευφορία, αλλά υψηλότερες δόσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες επειδή προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Ενώ η εξάρτηση από βαρβιτουρικά ήταν υψηλή όταν τα φάρμακα ήταν εύκολα διαθέσιμα με συνταγή, η χρήση τους μειώθηκε καθώς άλλα φάρμακα τα αντικατέστησαν.


Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι νόμιμο στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, είναι άκρως εθιστικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ζώων κατά 40-360%.

Μελέτες έδειξαν ότι ένας στους πέντε χρήστες αλκοόλ, σε κάποια στιγμή της ζωής του, θα εμφανίσει σημάδια εξάρτησης από αυτό, ενώ η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας εκτιμά ότι 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν σε επικίνδυνα επίπεδα και 1,6 εκατομμύρια εξαρτώνται από το αλκοόλ. Ωστόσο, η εξάρτηση από το αλκοόλ συνήθως δεν είναι αντίστοιχα «δυνατή» με αυτή που προκαλείται από τις υπόλοιπες ουσίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου