Η πρώτη στα ιατρικά χρονικά περίπτωση transgender που μπόρεσε να θηλάσει

Μια transgender γυναίκα ηλικίας 30 ετών κατάφερε να θηλάσει το παιδί της και καταγράφεται ως η πρώτη στα ιατρικά χρονικά τέτοια  περίπτωση επαγόμενης γαλουχίας που τεκμηριώνεται στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία.   





Οι γιατροί ανέφεραν ότι η περίπτωση αυτή δείχνει ότι μέτρια αλλά λειτουργική δυνατότητα γαλουχίας μπορεί να προκληθεί σε γυναίκες transgender.   

H δρ. Tamar Reisman του νοσοκομείου του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, μέλος της ομάδας γιατρών που τεκμηριώνουν την καταγραφή, δήλωσε πως η ιατρική transgender γίνεται μέρος της γενικής ιατρικής καθώς πλέον υπάρχουν περισσότερα δεδομένα που βασίζονται σε τεκμήρια.   

Η γυναίκα επισκέφθηκε τους γιατρούς όταν η σύντροφός της η οποία ήταν έγκυος πέντε μηνών δήλωσε πως δεν ήθελε να θηλάσει το παιδί του ζευγαριού. Εκείνη με τη σειρά της είπε ότι ήλπιζε να αναλάβει την ευθύνη.   

Οι γιατροί Reisman και Zil Goldstein έγραψαν ότι η γυναίκα υποβάλλονταν σε αγωγή για αϋπνία και άγχος, αλλά κατά τα άλλα έμοιαζε να είναι υγιής και ανεπτυγμένη γυναίκα.   

Η αγωγή ήταν πειραματική και είχε διάρκεια σχεδόν τρεις μήνες και τελικά η γυναίκα κατάφερε να παράγει έως και 227 γραμμάρια μητρικού γάλακτος ημερησίως.   

Μέσα σε ένα μήνα από την πρώτη μέρα θεραπείας, η γυναίκα μπόρεσε να παράγει σταγονίδια γάλακτος. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας, αυτό αυξήθηκε σε 227 γραμμάρια μητρικού γάλακτος την ημέρα. Μόλις γεννήθηκε το μωρό, ήταν σε θέση να θηλάσει αποκλειστικά το βρέφος για έξι εβδομάδες. Μια παιδίατρος επιβεβαίωσε ότι το μωρό αναπτύσσεται κανονικά και ήταν υγιές.   

Η 30χρονηείχε λάβει ορμονική θεραπεία για έξι χρόνια, αλλά δεν είχε κάνει επαναπροσδιορισμό φύλου ή αύξηση του μαστού προτού προσεγγίσει τους γιατρούς.   

Οι Reisman και Goldstein χρησιμοποίησαν ένα πλαίσιο θεραπείας που είναι γνωστό ότι επάγει τη γαλουχία σε γυναίκες cisgender οι οποίες δεν εγκυμονούσαν.   

Η γυναίκα έλαβε έναν σταδιακά αυξανόμενο συνδυασμό γυναικείων ορμονών προγεστερόνης και οιστραδιόλης, τόνωσε το στήθος της με αντλία γάλακτος και έλαβε δομπεριδόνη, ενα φάρμακο κατά της ναυτίας που είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.   

Η δομεπεριδόνη χρησιμοποιείται διεθνώς αλλά δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, διότι σε ορισμένες ενδοφλέβιες περιπτώσεις προκάλεσε καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο. Η 30χρονη έλαβε το φάρμακο από τον Καναδά.   

Ο Reisman είπε ότι με μια βελτιστοποιημένη αγωγή με ορμόνες μπορεί να είναι δυνατόν να επέλθει γαλουχία χωρίς δομεπεριδόνη, επειδή η διέγερση του θώρακα αυξάνει φυσικά την προλακτίνη που παράγει το μητρικό γάλα.   

Οι γιατροί τόνισαν πως υπάρχουν περιπτώσεις transgender γυναικών που μόνες τους είχαν αναφέρει στο διαδίκτυο ότι πέτυχαν κάτι αντίστοιχο, αλλά αυτή είναι η πρώτη τεκμηριωμένη ιατρικά περίπτωση.   

Ωστόσο, ο Reisman δήλωσε ότι η υπόθεση έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν το επόμενο βήμα θα είναι αν οι άνδρες θα μπορούσαν και αυτοί να θηλάσουν.    

Ο Joshua Safer, ένας ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, δήλωσε στο New Scientist ότι η έκθεση είναι μια  «πολύ μεγάλη υπόθεση».   

«Πολλές γυναίκες transgender θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες γυναικών που δεν είναι transgender, και μπορώ να προβλέψω ότι αυτή (σ.σ. η πρακτική)  θα είναι εξαιρετικά δημοφιλής», δήλωσε.   

Εάν η θεραπεία αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική, θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει μωρά γυναικών που υιοθετούν ή γυναικών που έχουν δυσκολία στο θηλασμό.   

Ωστόσο, το μητρικό γάλα της transgender γυναίκας, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και αναλυθεί πλήρως οπότε δεν είναι γνωστό αν έχει το ίδιο μείγμα συστατικών με το μητρικό γάλα γυναίκας που γέννησε. Αυτό σημαίνει ότι η πρακτική δεν μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί, λέει η Madeline Deutsch από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία είναι εξαιρετικά επιφυλακτική. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου