Opportunity: Ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA που «σκάβει» τον Άρη από το 2004

Πέντε χιλιάδες ανατολές έχει καταγράψει το ρομποτικό ρόβερ «Opportunity» στην επιφάνεια του Άρη, όπου πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες από το 2004, κινούμενο με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.    



«Πέντε χιλιάδες ηλιοβασιλέματα μετά την έναρξη της αποστολής του, το εκπληκτικό ρόβερ συνεχίζει να μας προσφέρει εκπλήξεις για τον 'Αρη», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του «Opportunity» Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Η αρειανή μέρα διαρκεί περίπου 40 λεπτά περισσότερα από τη γήινη και το αρειανό έτος διαρκεί σχεδόν δύο γήινα χρόνια.   


Το «Opportunity» έφθασε στον «κόκκινο» πλανήτη στις 25 Ιανουαρίου 2004 και αρχικά η αποστολή του προγραμματιζόταν να έχει διάρκεια μόλις 90 αρειανών ημερών.   

Η NASA δεν περίμενε ότι το ρόβερ θα άντεχε για 5.000 αρειανές ημέρες, αλλά η αλήθεια είναι πως, πολύ συχνά, οι ρομποτικοί εξερευνητές της αποδεικνύονται πολύ πιο ανθεκτικοί από τις προδιαγραφές τους.    

Σήμερα, ο ρομποτικός γεωλόγος βρίσκεται στο εσωτερικό μιας πλαγιάς, που ονομάζεται «Κοιλάδα της Επιμονής», στη δυτική άκρη του κρατήρα «Εντέβορ».   


Στην περιοχή αυτή το ρόβερ μελετά περίεργες και άγνωστης προέλευσης λωρίδες πάνω σε βράχους, που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο στον γειτονικό πλανήτη έχει ερευνήσει έως τώρα. Για να φθάσει εκεί από την αρχική τοποθεσία της προσεδάφισής του, το «Opportunity» έχει διανύσει πάνω από 45 χιλιόμετρα, στέλνοντας στη Γη περίπου 225.000 φωτογραφίες, που όλες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου