Πείραμα του βρετανικού στρατού: «αφοπλισμός» του αντιπάλου με LSD (video)

Τη δεκαετία του ’60 το LSD ήταν μια άγνωστη χημική ουσία που προκαλούσε παραισθήσεις, αλλά αρχικά δεν είχε απαγορευτεί, γιατί είχε παρασκευαστεί ώστε να βελτιώσει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος. Μέχρι να χαρακτηριστεί ναρκωτικό κυριάρχησε σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.
Πολλοί έσπευσαν να πειραματιστούν από περιέργεια ή για προσωπική ευχαρίστηση. Εκτός από τους απλούς πολίτες, πειραματίστηκαν και επίσημοι φορείς του κράτους, όπως ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες.

Η αμερικάνικη CIA, για παράδειγμα, είχε δημιουργήσει μυστικό πρόγραμμα, το λεγόμενο MKULTRA, με στόχο τον έλεγχο του μυαλού μέσω του LSD. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εφήρμοσαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αποδυνάμωση των αντιπάλων τους. Μάλιστα για τη δοκιμή του περίεργου χημικού «όπλου» επιστράτευσαν δικούς στρατιώτες ως πειραματόζωα.

Στο βίντεο ο εκφωνητής εξηγεί πως οι εμπνευστές του πειράματος οργάνωσαν ασκήσεις με τους Βρετανούς πεζοναύτες, όπου τους χορήγησαν την ουσία, χωρίς όμως να τους ενημερώσουν. Μέσα σε δέκα λεπτά, οι άντρες είχαν αρχίσει να χάνουν τον έλεγχο. Γελούσαν ακατάπαυστα, παραπατούσαν, αδυνατούσαν να συγκεντρωθούν. Στο σύνολό τους δυσκολεύονταν να πραγματοποιήσουν ακόμα και τις πιο απλές ενέργειες. Ξεκαρδίζονταν μόνοι τους, ξαπλωμένοι στο έδαφος ή στηριζόμενοι στα δέντρα. Ορισμένοι άρχισαν μάλιστα να σκαρφαλώνουν. Ένας άντρας χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς είχε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και κόντευε να λιποθυμήσει. Παρ’ όλα αυτά, ο εκφωνητής σχολιάζει ότι οι πεζοναύτες διατηρούσαν τη σωματική του δύναμη. Φέρνει ως παράδειγμα έναν άντρα ξαπλωμένο στο έδαφος, ο οποίος κόντεψε να κόψει τον κορμό ενός δέντρου, χρησιμοποιώντας μόνο ένα φτυάρι. Στο τέλος, ο διοικητής κατέληξε ότι δεν υπήρχε τίποτα που μπορούσε να κάνει. «Δεν μπορώ να ελέγξω τους άντρες. Δεν έχουμε καθόλου ισχύ ως επιτιθέμενη δύναμη». Τελικά και οι ΗΠΑ και η Βρετανία σταμάτησαν τα πειράματα, θεωρώντας ότι τα αποτελέσματα ήταν τελείως απρόβλεπτα και μπορεί να τους προκαλούσαν πρόβλημα. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου