Γιατί οι ντομάτες των σουπερμάρκετ είναι άνοστες;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ εξέτασαν το ζήτημα και ανακάλυψαν μια γενετική αιτία αυτής της εξέλιξης.







Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ευθύνεται μια γενετική μετάλλαξη που ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από 70 χρόνια και που γρήγορα υιοθετήθηκε από τους μεγάλους καλλιεργητές. Πρόκειται για μια μετάλλαξη στην οποία υποβάλλονται σκόπιμα οι σύγχρονες ντομάτες διότι τους προσδίδει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και ομοιόμορφη εμφάνιση όταν ωριμάζουν.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, η μετάλλαξη που δίνει το κόκκινο χρώμα απενεργοποιεί το γονίδιο που παράγει τα σάκχαρα και τις αρωματικές ουσίες που περιείχαν οι ντομάτες στο παρελθόν.

Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν εκ νέου το απενεργοποιημένο γονίδιο, ο ώριμος καρπός της ντομάτας περιείχε 20% περισσότερα σάκχαρα και 20-30% περισσότερα καροτενοειδή, αλλά η εμφάνισή της δεν ήταν ομοιόμορφη.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα επιμένουν να πασάρουν στα σουπερμάρκετ όμορφες, άνοστες και άοσμες ντομάτες.

Όσοι όμως θέλετε να απολαμβάνετε κανονικές ντομάτες, λύσεις υπάρχουν. Ψάξτε για σπόρους σε ειδικές αγορές και καλλιεργήστε ντομάτες στο μποστάνι ή ακόμα και στη βεράντα σας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου