Οι πολικές αρκούδες λιμοκτονούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι φωτογραφίες που κάνουν τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου και δείχνουν τις πολικές αρκούδες στη Νορβηγία να λιμοκτονούν περιγράφουν με χαρακτηριστική ωμότητα την κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται στον πλανήτη και τις βλαβερές συνέπειες της. 




Στις αρχές Αυγούστου μια πολική αρκούδα βρέθηκε νεκρή από ασιτία  στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία και από τότε ένα πλήθος φωτογραφιών εμφανίζονται οι οποίες καταδεικνύουν ότι αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Μια από τις αρκούδες, που συνέλαβε με τον φακό του ο Καναδός φωτορεπόρτερ Paul Nicklen, δείχνει τόσο αδύναμη. Ο φωτορεπόρτερ που είχε επισκεφθεί και άλλες φορές το σημείο τόνισε πως "Πήγαμε στο σημείο όπου συναντούσαμε ανάμεσα στους πάγους τις αρκούδες να κυνηγούν. Δεν βρήκαμε καθόλου πάγο στο νερό και καμία αρκούδα, αργότερα εντοπίσαμε δυο που ήταν ήδη νεκρές. Φαινόμενο που συναντήσαμε και σε άλλα μέρη της περιοχής.

Η επίμαχη φωτογραφία. 

Παράλληλα, τόνισε πως "Τα πτώματα που εντοπίστηκαν μαρτυρούσαν ότι τα ζώα είχαν πεθάνει από πείνα. Φαίνεται πως το λιώσιμο των πάγων δεν άφησε τις αρκούδες να κυνηγούν, με αποτέλεσμα να λιμοκτονήσουν".

Τέλος, μιλώντας για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ανέφερε "Όλα αυτά τα χρόνια, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου στην Αρκτική και δουλεύοντας σαν βιολόγος δεν είχα συναντήσει ποτέ μια νεκρή αρκούδα". Αυτή είναι η απόδειξη ότι πλέον δεν μπορούμε να αγνοούμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνουν οι χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο που μοιράστηκαν στην εικόνα προκειμένου να δείξουν τον πραγματικό αντίκτυπο της παγκόσμιας κοινής γνώμης μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ian Stirling, που ειδικεύεται στις πολικές αρκούδες, το μόνο που είχε απομείνει στο ζώο ήταν κόκαλα και δέρμα και ο θάνατός του αποδίδεται στο λιώσιμο των πάγων που του στέρησε τη δυνατότητα να κυνηγήσει φώκιες.


Η κλιματική αλλαγή συρρίκνωσε τον τελευταίο χρόνο τους θαλάσσιους πάγους της Αρκτικής σε δραματικά επίπεδα. Το άτυχο ζώο περιπλανιόταν και διένυε μεγάλες αποστάσεις ψάχνοντας για τροφή.

«Η πολική αρκούδα φαίνεται πως λιμοκτονούσε και πέθανε στο σημείο που σωριάστηκε. Στο σώμα της δεν είχε απομείνει λίπος, παρά μόνο κόκαλα και δέρμα», δήλωσε ο Δρ. Stirling.


Επιστήμονες του Ινστιτούτου Πολικών Αρκούδων της Νορβηγίας είχαν εξετάσει το ζώο στο νότιο τμήμα του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ τον Απρίλιο, χωρίς να παρατηρήσουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Επιπλέον, επιστήμονες είχαν συναντήσει το ζώο και άλλες φορές στην ίδια περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι για να αναγκαστεί να μετακινηθεί βόρεια, 250 χιλιόμετρα μακριά από τον οικότοπό του, έψαχνε απεγνωσμένα για τροφή.

Οι πολικές αρκούδες τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με φώκιες και εξαρτώνται από τους θαλάσσιους πάγους για να κυνηγήσουν τα θηράματά τους.

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συρρικνώσει τους πάγους, κάτι που οδηγεί σε μείωση του βάρους των ζώων και υπονομεύει την αναπαραγωγή τους.

Από τους 19 πληθυσμούς πολικών αρκούδων στην Αρκτική η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) διαθέτει στοιχεία μόνο για τους 12.


Από τους 12 πληθυσμούς οι οκτώ μειώνονται, τρείς παραμένουν σταθεροί και μόνο ένας παρουσιάζει αύξηση.

Αν ο ρυθμός απώλειας των πάγων συνεχιστεί η IUCN προβλέπει ότι σε 45 χρόνια το 1/3 των πολικών αρκούδων θα εξαφανιστεί.


Αρθρογραφεί ο Μπίλης [Planitikos Team]


Πηγές: news247.greconews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου