Είναι οι σκύλοι σαρκοφάγοι;

Έχετε ακούσει για τον σκύλο που έτρωγε λαχανικά και έζησε μέχρι την ώριμη ηλικία των 27; 







Πρόκειται για 189 σκυλίσια χρόνια! Η Bramble, ένα blue merle Collie, ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και κέρδισε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness όντας ο γηραιότερος σκύλος εν ζωή εκείνη την περίοδο.

Το πιο εκπληκτικό σχετικά με αυτή την ιστορία είναι ότι ο εν λόγω σκύλος ζούσε με μια vegan δίαιτα αποτελούμενη από ρύζι, όσπρια και οργανικά λαχανικά. Έτρωγε μια φορά την μέρα και ασκούνταν πολύ.

Η ιδιοκτήτρια του σκύλου, Anne Heritage, ήταν φυσικά και η ίδια vegan. Τάιζε την Bramble ένα μεγάλο μπολ από vegan φαγητό κάθε απόγευμα. Επίσης εξηγεί ότι η Bramble «αποτελεί πηγή έμπνευσης και έχει ως στόχο να δείξει ότι αν τρως τα σωστά πράγματα και αθλείσαι μπορείς να παρατείνεις την ζωή σου».

Επτά ανθρώπινα χρόνια για κάθε ένα σκυλίσιο χρόνο

Η ηλικία των 189 χρόνων προέρχεται από την κοινή χρήση κατά την οποία 7 ανθρώπινα χρόνια αντιστοιχούν σε 1 σκυλίσιο. Παρόλο που αυτή η μέθοδος αμφισβητείται μερικές φορές, όπως και να το μετρήσει κανείς - η Bramble ήταν πραγματικός Μαθουσάλας. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι έχουν υπάρξει και σκυλιά που έχουν ζήσει πολλά χρόνια χωρίς να είναι vegan. Για παράδειγμα, ένα Australian Cattle Dog ονομαζόμενο Bluey έζησε μέχρι την ηλικία των 29 χρόνων και 5 μηνών.

Είναι οι σκύλοι σαρκοφάγοι;

Αν και ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι τα σκυλιά είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα, η πραγματικότητα μάλλον είναι αρκετά διαφορετική. Απ’ ό,τι φαίνεται ο σκύλος είναι παμφάγο ον, το οποίο εκτός από κρέας μπορεί να ζήσει και με άλλες τροφές. Όπως όλα δείχνουν, αυτό οφείλεται στην πολύχρονη συμβίωση του σκύλου με τον άνθρωπο.

Δεδομένου ότι από την γεωργική επανάσταση και μετά ο άνθρωπος κατανάλωνε ελάχιστες ποσότητες κρέατος, ο σκύλος αναγκάστηκε να προσαρμόσει και αυτός την διατροφή του. Το γεγονός επιβεβαιώνεται μάλιστα και από γενετικές μελέτες που δείχνουν ότι σε αντίθεση με τους λύκους, οι σκύλοι έχουν γονίδια που τους επιτρέπουν να τρέφονται με αμυλούχες τροφές.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι πλέον διαθέσιμες στο εμπόριο vegan σκυλοτροφές. Αν θέλετε λοιπόν να αλλάξετε την διατροφή του σκύλου σας μην το φοβάστε. Οι ειδικοί λένε ότι αν κάποιος σκέφτεται να μετατρέψει την δίαιτα του σκύλου του σε χορτοφαγική , είναι καλύτερο για την υγεία του σκύλου να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει ανάγκη για προσαρμογή του σώματος.

Σε κάθε περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι ο σκύλος μας πρέπει να είναι χορτοφάγος ή vegan. Καλό είναι να γνωρίζουμε όμως ότι οι σκύλοι μπορούν να είναι απολύτως υγιείς με μια τέτοια δίαιτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου