Τι είναι η υπερ-πανσέληνος της 27η Σεπτεμβρίου (video)

Την 27η Σεπτεμβρίου όλα τα βλέμματα στρέφονται στο νυχτερινό ουρανό. Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο της υπερ-πανσελήνου συμβαίνει ταυτόχρονα με την ολική έκλειψη της Σελήνης. Δυο σε ένα τα αστρονομικά φαινόμενα, που θα έχουν τη τύχη να παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε μεριά της γης. Μέσα από ένα βίντεο ενός λεπτού η NASA μας εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο που θα λάβει χώρα την 27η Σεπτεμβρίου.


Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης πανσελήνου, το φεγγάρι φαίνεται πολύ μεγαλύτερο και πιο κόκκινο από τα υπόλοιπα του προηγούμενο χρόνου, ακόμα και από εκείνο του Αυγούστου, το επονομαζόμενο «κόκκινο φεγγάρι».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες,  η υπερ-πανσέληνος ("supermoon") εμφανίζεται εξαιτίας της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη, η οποία είναι ελλειπτική και όχι κυκλική. Αν και η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.600 χιλιόμετρα, η πιο μακρινή απόσταση είναι 405.600 χιλιόμετρα (απόγειο) και η πιο κοντινή 363.700 χιλιόμετρα (περίγειο). Η υπερ-πανσέληνος εμφανίζεται στο περίγειο της Σελήνης και τότε φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1982.

Η έκλειψη της υπερπανσελήνου θα είναι ορατή σε παρατηρητήρια της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής, της δυτικής Ασίας και της περιοχής του ανατολικού Ειρηνικού.

Οι εκλείψεις των υπερπανσελήνων είναι ιδιαίτερες. Έχουν γίνει πέντε φορές από το 1900 (το 1910, 1928, 1946, 1964 και 1982), τονίζει η NASA.

Οι «κανονικές» σεληνιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συνηθισμένες. Ένας, δηλαδή, παρατηρητής σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη  μπορεί να δει μία ολική σεληνιακή έκλειψη μία φορά στα 2.5 χρόνια κατά μέσο όρο.




Eclipse times for EST from EarthSky:

Eastern Daylight Time (September 27, 2015)
Partial umbral eclipse begins: 9:07 p.m. EDT on September 27
Total eclipse begins: 10:11 p.m. EDT
Greatest eclipse: 10:47 p.m. EDT
Total eclipse ends: 11:23 p.m. EDT
Partial eclipse ends: 12:27 a.m. EDT on September 28


Στις 27 Σεπτεμβρίου θα έχουμε για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να απολαύσουμε αυτό το σπάνιο φαινόμενο. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν το χάσετε, η «σούπερ-σελήνη» θα εμφανιστεί ξανά το 2033.













Αρθρογραφεί ο Μπίλης [Planitikos Team]

Πηγές: klik.grhuffingtonpost.gr, ethnos.grearthsky.org

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη δουλεια. Ευχαριστω! Ομολογω ,δεν ειχα ιδεα για το φαινομενο αυτο. Τωρα λοιπον που μας εξηγηθηκε και το φαινομενο ,και το 2033 πεφτει λιγο μακρυα,δεν μενει παρα να το ''ζησουμε''!! Να οργανωθουμε ρε παιδια,..... ενταξει και οι μπυρες που λετε........αραγε ομως , με τι μουσικες;;

Last Veteran είπε...

Αmbient trance ανώνυμε...

Δημοσίευση σχολίου