Όξινες και αλκαλικές τροφές: Ποια είναι η διαφορά τους

Πώς δρουν οι όξινες τροφές; Γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και πώς αυτές διευκολύνουν την απώλεια κιλών;

Το ΡΗ είναι ένα μέτρο της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου, ένα μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας ενός διαλύματος.

Όταν ένα διάλυμα είναι αλκαλικό, ή έχει αλκαλικότητα, αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα οξέα. Η αλκαλικότητα εκφράζεται ως αριθμός PΗ, σε μια κλίμακα από 0 έως 14. Ένα PH 7 είναι ουδέτερο. Ούτε όξινο, ούτε αλκαλικό. Μια μέτρηση ενός επιπέδου PΗ μεταξύ 7 και 14 δείχνει ότι το διάλυμα είναι αλκαλικό και ονομάζεται βάση. Οι τροφές ουσιαστικά πρέπει να περιέχουν νερό, έτσι ώστε να έχουν ένα PΗ που να μπορεί να μετρηθεί. Επειδή το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό, έχει επίσης ένα PΗ, το οποίο είναι συνήθως μετριέται μέσω του αίματος.

Το PH του αίματος έχει ένα πολύ στενό εύρος από 7,35 έως 7,45 περίπου. Εάν το PH του σώματος αποκλίνει από αυτές τις τιμές, παρουσιάζονται συμπτώματα μιας ασθένειας. Εάν το PH στο αίμα πέσει κάτω από 6,8 ή ανέβει πάνω από 7,8, τα κύτταρά μας θα σταματήσουν να λειτουργούν και θάνατος θα ακολουθήσει σύντομα.

Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε δημιουργούν στον οργανισμό μας ένα όξινο περιβάλλον, το οποίο επιβραδύνει το μεταβολισμό και απορροφά ενέργεια με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις ασθένειες και να βάζουμε πιο εύκολα κιλά. Για μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά και για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλκές τροφές και λιγότερες όξινες.


Γιατί όμως πρέπει να τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές;

H απάντηση είναι πως το ΡΗ του ανθώπινου οργανισμού είναι 7,4 δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Το σώμα ρυθμίζει το PΗ του συνεχώς, με φυσιολογικές διαδικασίες, όπως με τους νεφρούς και την πνευμονική λειτουργία. Για να το διατηρήσουμε σε αυτή την τιμή, θα πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερες αλκαλικές τροφές σε σχέση με τις όξινες. Η αναλογία είναι περίπου 80% αλκαλικές τροφές και μόνο 20% όξινες. Οι αλκαλικές τροφές είναι η βάση της υγείας, καθώς ανανεώνουν τα κύτταρα του σώματος. Σε αντίθεση, οι όξινες τροφές οξεδώνουν τους ιστούς και τα όργανα και οδηγούν σε ασθένειες.


Πώς δρουν οι όξινες τροφές;

Όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλές τροφές, οι οποίες δημιουργούν όξινη κατάσταση, το επιπλέον οξύ μπορεί να οξειδώσει τους ιστούς και τα όργανα και να οδηγήσει σε ασθένειες. Μπορεί, επίσης, να αποτελέσει το περιβάλλον για επιβλαβή βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς επιφέροντας βλάβες στους αδένες και τα όργανα. Ακόμα, αυτοί οι μικροοργανισμοί παρεμβάλλονται στην ομαλή λειτουργία του συκωτιού και του θυροειδούς και καθυστερούν τη διαδικασία επεξεργασίας του λίπους. Το αποτέλεσμα είναι νωθρός μεταβολισμός και ακατανίκητη επιθυμία για φαγητό με επακόλουθο τα αυξημένα λιποκύτταρα και επιπλέον κιλά.

Η συσσώρευση οξέος μπορεί να οδηγήσει σε οξέωση, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει το ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά, τη ρύθμιση της ινσουλίνης και της υγείας των κυττάρων. Αυτά τα προβλήματα μπορεί γρήγορα να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, ανεύρυσμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, οστεοπόρωση, παχυσαρκία και υψηλή πίεση του αίματος.


Οι κύριες πηγές συσσώρευσης οξέος στον οργανισμό είναι:
  • Ο μεταβολισμός και/ή η ατελής διάσπαση (οξείδωση) των τροφίμων ή τα μεταβολικά «απόβλητα» που παράγονται, ως παραπροϊόν της κυτταρικής δραστηριότητας. Κατά την κανονική κυτταρική αναπνοή και την παραγωγή ενέργειας, τα οξέα παράγονται ως «απόβλητα» προϊόντα. Αυτά αφαιρούνται από τα ρυθμιστικά συστήματα του σώματος και τα συστήματα αποτοξίνωσης μέσω των νεφρών, των πνευμόνων, του ήπατος και του αίματος.
  • Κατανάλωση του οξέος με την τροφή, τον αέρα και το νερό. Εκπομπές αζώτου από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χρωστικές ουσίες τροφίμων, σπρέι, κεριά, συντηρητικά, πρόσθετα, τεχνητά γλυκαντικά, λιπάσματα, ρύποι στο νερό, όπως χλώριο και φθόριο στο νερό της βρύσης, είναι μόνο μερικά από τα όξινα χημικά που καταναλώνονται καθημερινά. 


Πώς οι αλκαλικές τροφές διευκολύνουν την απώλεια κιλών;

Τρώγοντας περισσότερες αλκαλικές τροφές διατηρούμε την ισορροπία του σώματός μας περιορίζοντας το όξινο περιβάλλον. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη να σχηματιστούν καινούρια λιποκύτταρα. Από τη στιγμή που το λίπος που έχουμε ήδη συσσωρεύσει δεν έχει να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, διαλύεται. Όταν επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία (υπερίσχυση αλκαλικής κατάστασης) στον οργανισμό μας, αυτό επανέρχεται φυσιολογικά στο κανονικό του βάρος μέσα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι αλκαλικές τροφές είναι βασικές για την καλή υγεία μας. Όταν εισέρχονται στο σώμα μας, αρχίζουν να ανανεώνουν κάθε κύτταρο του σώματός μας. Και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η επιθυμία μας για φαγητό μειώνεται και τα επίπεδα της ενέργειας θα αυξηθούν.

Οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το ΡΗ του σώματος (το οποίο κανονικά είναι ελαφρώς αλκαλικό) και η διατροφή είναι η κύρια αιτία ενός μη ισορροπημένου ΡΗ. 

Μερικές τροφές διασπώνται σε ουσίες με όξινη μορφή, ενώ άλλες διασπώνται σε ουσίες με αλκαλική μορφή.

  • ΡΗ 8.5: Aloe vera, ακτινίδιο, ανανάς, αντίδια, αχλάδια, μανταρίνι, δαμάσκηνα, καγιέν, λάιμ, μαϊντανός, μάνγκο, νεροκάρδαμο, Passion fruit, παπάγια, πεπόνι, σπαράγγι, σταφύλια (γλυκά), σταφίδες ξανθές, σύκα ξερά, φύκια, χουρμάδες ξεροί, χυμοί φρούτων, χυμοί λαχανικών
  • ΡΗ 7.5: Αρακάς, γογγύλι, καλαμπόκι γλυκό (φρέσκο), κολοκύθα (λιγότερο γλυκιά), κουκιά, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μήλα (ξινά), μηλόξυδο, μπρόκολο, παντζάρια, πατάτες με φλούδα, πιπερόριζα (τζίντζερ), πιπεριά, πορτροκάλι, ροδάκινα (λιγότερο γλυκά), σμέουρα, σταφύλια (ξινά), φραγκοστάφυλα, φασολάκια (φρέσκα πράσινα), φράουλες, χαρούπια, μαργαρίνη
  • ΡΗ 6.5: Aυγό ολόκληρο (καλά βρασμένο), βρώμη, γλυκά, πλήρη ζυμαρικά, κέτσαπ, μαγιονέζα, μπανάνα πράσινη, πατάτες ξεφλουδισμένες, ποπ-κορν (με αλάτι και βούτυρο), βούτυρο, ρύζι μπασάτι, ρύζι αναποφλοίωτο, σόγια σάλτσα, τυριά, φαγόπρο, φυστίκι αράπικο, ψωμί σταρένιο, ψωμί καλαμποκιού και ρυζιού, αραβοσιτέλαιο, άσπρα μπισκότα,
  • ΡΗ 5.5: Αλεύρι άσπρο και σταρένιο, αλάτι ιωδίου ραφιναρισμένο, ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά, βοδινό κρέας, γαλοπούλα, γλυκά και κέικ με άσπρο αλεύρι, άσπρη ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, άσπρα ζυμαρικά, καραμέλες, κατσίκι, κοτόπουλο, κουνέλι, κρέμα με άσπρη ζάχαρη, λικέρ, μαρμελάδες, μπύρα, ξύδι λευκό (επεξεργασμένο), ρύζι άσπρο, σιμιγδάλι, σταρένιο ψωμί, σοκολάτα, μαύρο τσάι, χοιρινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου