Γιατί όταν χαλάει ο καιρός προκαλούνται οι γνωστοί πόνοι;

Σύμφωνα με τον μελετητή και καθηγητή Ρόμπερ Τζέιμισον από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι μελέτες σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις έχουν καταδείξει τη συσχέτιση του καιρού με τις σωματικές αντιδράσεις. Πώς εξηγείται το φαινόμενο;


Είναι τυπικό, εξηγεί, οι πόνοι να αρχίζουν πριν καν εκδηλωθεί η αλλαγή στον καιρό. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο καθηγητής, ρευματολόγος Ντέιβιντ Μπορενστέιν από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο George Washington και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας. 

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες με κυρίαρχη εκείνη που δείχνει για υπαίτιο την αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε πως ο πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις σχετίζεται με την εμφάνιση βροχής, οι έρευνες δείχνουν πως το πρόβλημα ξεκινά από τις αλλαγές στην βαρομετρική πίεση. Αν φανταστούμε τους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις ως ένα μπαλόνι, η υψηλή βαρομετρική πίεση πιέζει το σώμα εξωτερικά και δεν επιτρέπει στους ιστούς να επεκταθούν. Η χαμηλή πίεση του αέρα αντίθετα, δίνει στους ιστούς το περιθώριο της επέκτασης και της συνακόλουθης πίεσης στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα όσοι έχουμε ευαισθησία να αισθανόμαστε πόνο στα συγκεκριμένα σημεία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις καμπίνες των αεροπλάνων, όπου η χαμηλή πίεση αφήνει τους ιστούς «ελεύθερους» και αυτό γίνεται αντιληπτό από το πρήξιμο που παρατηρούμε στα πόδια μας μετά την ολοκλήρωση της πτήσης.

Η μετακόμιση σε θερμότερα κλίματα είναι η λύση; Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό δεν είναι η λύση, αφού ακόμη και σε περιοχές όπου ο καιρός είναι πιο ήπιος, το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται, αλλά σταδιακά ο οργανισμός συνηθίζει στις νέες συνθήκες και οι πόνοι επιστρέφουν, ως αποτέλεσμα των μικροαλλαγών που ούτως ή άλλως συμβαίνουν σε όλα τα περιβάλλοντα. Μια ακόμη παραπλάνηση που συμβαίνει είναι η εξής: συχνά, όταν ταξιδεύουμε σε περιοχές με ζεστό κλίμα, το κάνουμε στο πλαίσιο των διακοπών μας, που σημαίνει ότι κατά κύριο λόγο ξεκουραζόμαστε και δεν καταπονούμε το σώμα μας με τις συνήθεις δραστηριότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εσφαλμένα να πιστεύουμε πως το κλίμα είναι εκείνο που μας κάνει να μην πονάμε.

Πώς θα αποφύγουμε τον πόνο που εντείνεται, όταν ο καιρός αλλάζει; Μια ασφαλής λύση, κατά τους ειδικούς, είναι η αύξηση στα παυσίπονα, τις δύσκολες ημέρες. Ακόμη, προτείνουν:

Μείνετε ζεστοί. Ντυθείτε με πιο χοντρά ρούχα, αυξήστε την θερμοκρασία εντός του σπιτιού ή του χώρου εργασίας και φροντίστε να ζεσταίνετε πρώτα το αυτοκίνητό σας, προτού μπείτε σε αυτό για τις μετακινήσεις σας. Στη διάρκεια του ύπνου, μια ηλεκτρική κουβέρτα θα σας κρατήσει ζεστούς.

Χρησιμοποιήστε ζεστά επιθέματα στα ευαίσθητα σημεία, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας.

Κινηθείτε. Πριν βγείτε από το σπίτι και εκτεθείτε στις εξωτερικές, καιρικές συνθήκες, κάντε μερικές ασκήσεις που θα μαλακώσουν και θα χαλαρώσουν τις αρθρώσεις σας.

Μην απελπίζεστε και θυμηθείτε ότι ο πόνος είναι παροδικός. Όταν ο καιρός χαλάει, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας σκεπτόμενοι ότι η αλλαγή είναι προσωρινή, το ίδιο και ο πόνος. Το σώμα μας έχει την τάση να προσαρμόζεται στις καιρικές αλλαγές, επομένως δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει και στον πόνο να υποχωρήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου