Το γονίδιο KL σχετίζεται με τη μνήμη και τη μακροζωία

Το 20% των ανθρώπων φέρουν μία “έξυπνη παραλλαγή” σε ένα γονίδιο που ονομάζεται KL και συνδέεται με μακρά διάρκεια ζωής, μεγαλύτερο πρόσθιο εγκέφαλο και αυξημένη διανοητική ικανότητα.





Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα γύρωα από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Το γονίδιο KL κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη (λέγεται Klotho) η οποία βρίσκεται στα νεφρά και τον εγκέφαλο ρυθμίζοντας πολλές διαφορετικές διαδικασίες του σώματος.

Η υπερέκφραση αυτής της πρωτεΐνης έχει σχετιστεί με καλύτερη γήρανση, μικρότερη απώλεια οστικής μάζας, καλύτερη λειτουργία των νεφρών και παράταση της ζωής.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους φέρουν ένα μόνο αντίγραφο μια παραλλαγής του γονιδίου, γνωστής ως KL-VS, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης και συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βελτιωμένη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των νεφρών. Μια μικρή μειοψηφία, το 3% του πληθυσμού, έχει δύο αντίγραφα, κάτι που συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ζωής.

«Ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι οι νοητικές ικανότητες φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι παράγοντες όπως το γονίδιο KL μπορούν να δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε κάποιους και να τους κάνουν “ανθεκτικούς” στην γήρανση», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Dena Dubal, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας. Και συμπλήρωσσε: «Η παραλλαγή του γονιδίου KL μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε την υγεία του εγκεφάλου και να βρούμε τρόπους για να προστατεύσουμε τον κόσμο από τα νευρολογικά νοσήματα της τρίτης ηλικίας, όπως οι διάφορες μορφές άνοιας».

Καλύτερη μνήμη

Στη μελέτη συμμετείχαν 422 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 53 ετών και άνω, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τομογραφίες εγκεφάλου και γενετικές εξετάσεις για το γονίδιο KL και την παραλλαγή του.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έφεραν μία κόπια του KL-VS είχαν μεγαλύτερο τον δεξιό πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι επιρρεπής στην συρρίκνωση καθώς γερνάμε. Η απώλεια των νευρικών κυττάρων σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να είναι η αιτία που οι ηλικιωμένοι μερικές φορές χάνουν εύκολα την προσοχή τους και δυσκολεύονται να διεκπεραιώνουν πολλά πράγματα μαζί.

Η μελέτη έδειξε ότι το μέγεθος του δεξιού πλαγιοπίσθιου προμετωπιαίου φλοιού, συσχετιζόταν με τις επιδόσεις των εθελοντών στην ικανότητα διατήρησης νέων πληροφοριών και ταχύτητας επεξεργασίας των πληροφοριών.

«Η μία κόπια του KL-VS αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου να διεκπεραιώνει τις καθημερινές νοητικές λειτουργίες του», δήλωσε ο Lennart Mucke, καθηγητής Νευροεπιστήμης, ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα.

Το εύρημα αυτό, πιστεύουν οι ερευνητές. μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην άνοια και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σε μια προηγούμενη μελέτη ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ώστε να προκαλείται υπερπαραγωγή της πρωτεΐνης Klotho. Οι ποντικοί αυτοί έζησαν περισσότερο και είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνη στο αίμα και στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια περιοχή που ελέγχει ορισμένες μορφές μάθησης και μνήμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου