Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανθρώπινες εκφράσεις

Οι ιδιοκτήτες σκύλων το γνώριζαν, αλλά τώρα η έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» μπορεί να ξεχωρίσει τις ανθρώπινες εκφράσεις. Επιστήμονες του Εργαστηρίου Εξυπνου Σκύλου στο ερευνητικό κέντρο Μέσερλι της Βιέννης εκπαίδευσαν σκυλιά ώστε να συνδέουν τις εικόνες χαρούμενων ή θυμωμένων προσώπων με μία ανταμοιβή. 



Στο τεστ που επακολούθησε, οι επιστήμονες έδειξαν στα ζώα εικόνες ανθρώπινων προσώπων τις οποίες δεν είχαν δει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, και διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές στην έκφραση του προσώπου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology, αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος το οποίο μελετά τον τρόπο αλληλεπίδρασης ανθρώπων και σκύλων, και εστιάζεται κυρίως στην επικοινωνία ανθρώπου - ζώου.

Ειδικότερα, οι ερευνητές έδειξαν σε 20 σκυλιά μισές φωτογραφίες (είτε την περιοχή του στόματος και πιο κάτω είτε την περιοχή των ματιών και πιο πάνω) ανθρώπινων προσώπων, που είτε ήταν χαρούμενα είτε ήταν θυμωμένα. Τα μισά σκυλιά, όταν ακουμπούσαν με τη μουσούδα τους ένα θυμωμένο πρόσωπο, λάμβαναν ανταμοιβή. Τα υπόλοιπα λάμβαναν τον μεζέ αγγίζοντας το χαρούμενο πρόσωπο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τούς έδειξαν νέα πρόσωπα, ενώ σε ένα άλλο τεστ τούς έδειξαν διαφορετικά σημεία του προσώπου από αυτά που είχαν δει αρχικώς. Οπως διαπιστώθηκε, τα ζώα έδειξαν ότι μπορούν να μεταφέρουν τη γνώση που είχαν για ένα τμήμα του προσώπου σε κάποιο άλλο (π.χ., αν και έμαθαν να αναγνωρίζουν τα θυμωμένα μάτια, αναγνώριζαν και το θυμωμένο στόμα). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ζώα μπορούσαν να κατανοήσουν το νόημα των διαφορετικών προσωπικών εκφράσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου