Μια φάλαινα που εκπέμπει ήχους σε συχνότητα 52 Hertz, τη μοναδική στον πλανήτη που “τραγουδά” σε αυτό το σήμα, αναζητά μια ομάδα αποτελούμενη από θαλάσσιους βιολόγους και κινηματογραφιστές.
Το κάλεσμα της επονομαζόμενης και «πιο μοναχικής φάλαινας του κόσμου» έχει καταγραφεί εδώ για περισσότερα από 20 χρόνια, ωστόσο η φάλαινα δεν έχει ανακαλυφθεί. Οι ήχοι των υπόλοιπων φαλαινών κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20 Hertz, λίγο κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής, και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη διαφορά.
Εξαιτίας αυτής της διαφοράς η φάλαινα είναι πιθανό να μην έχει πάρει ποτέ κάποια απάντηση στο κάλεσμά της.
Η αποστολή
Την προηγούμενη εβδομάδα ο 40χρονος κινηματογραφιστής Josh Jerman ανακοίνωσε το σχέδιο μιας αποστολής 20 ημερών για τον εντοπισμό της φάλαινας στα ανοιχτά της Καλιφόρνια στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Πέραν από τον εντοπισμό της φάλαινας “52″, στόχος της αποστολής είναι η συλλογή δεδομένων για τη μέτρηση της αυξανόμενης απειλής που θέτει στα κητώδη θηλαστικά η ηχορρύπανση στους ωκεανούς.
Το κάλεσμα της φάλαινας 52 καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1989 από τον William Watkins του Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) στη Μασσαχουσσέτη των ΗΠΑ, όταν ταξινομούσε ηχογραφήσεις φαλαινών από τη δεκαετία του 1980. Οι ηχογραφήσεις γίνονταν εκείνη τη δεκαετία από το Αμερικανικό Ναυτικό στο πλαίσιο εντοπισμού υποβρυχίων στον βόρειο Ειρηνικό και στη συνέχεια παραδίδονταν στους επιστήμονες.
Όταν περισσότερες ηχογραφήσεις έγιναν διαθέσιμες τη δεκαετία του 1990, ο Watkins κατάφερε να προσδιορίσει την ευρύτερη τοποθεσία στην οποία περιφέρεται η συγκεκριμένη φάλαινα, και από εκεί αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα της ομάδας του Jerman.
Το τραγούδι του 52 ακούγεται σχεδόν κάθε χρόνο καθώς η φάλαινα κινείται στον Βόρειο Ειρηνικό, από την Καλιφόρνια μέχρι τις Αλεούτιες Νήσους κοντά στην Αρκτική.
Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει υπάρξει απάντηση από κάποια άλλη φάλαινα -γι΄αυτό και ο 52 πιστεύεται πως δεν έχει παρέα.
Το μόνο που μπορούν να συμπεράνουν οι βιολόγοι είναι ότι πρόκειται για αρσενικό, αφού οι θηλυκές φάλαινες δεν τραγουδούν. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πάσχει από κάποια συγγενή ανωμαλία, ενώ μια δεύτερη εικασία είναι ότι πρόκειται για υβρίδιο της γαλάζιας φάλαινας, η οποία τραγουδά στα 10-39 Hz, και της επίσης μεγάλης πτεροφάλαινας, με φωνή γύρω στα 20 Hz.
Στην ομάδα εντοπισμού της φάλαινας συμμετέχει και ο γνωστός ηθοποιός της σειράς Entourage Adrian Grenier.
Η ομάδα τους, στην οποία συμμετέχουν και αρκετοί βιολόγοι, πραγματοποιεί τώρα εκστρατεία στο Kickstarter για τη συγκέντρωση 300.000 δολαρίων. Μέχρι την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, είχαν συγκεντρώσει σχεδόν 86.000 δολάρια για την αποστολή.
Ο Dr Atkins πέθανε πριν μάθει την ταυτότητα του πλάσματος. Ωστόσο η συνεργάτης του στο Woods Hole, Mary Ann Daher, συνεχίζει τώρα το έργο του. Όπως είχε επισημάνει παλαιότερα η ερευνήτρια, τα τελευταία χρόνια η φωνή της φάλαινας φαίνεται να έχει βαθύνει από την ηλικία, παραμένει όμως χαρακτηριστική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου