Το βιβλίο που κανείς δεν κατάφερε να διαβάσει μέχρι τέλους

Οι «Σκιές από τους τοίχους του θανάτου» , του δρ. Ρόμπερτ Κλαρκ Κέτζι (1823-1902) είναι ίσως το πιο επικίνδυνο βιβλίο που υπάρχει στον κόσμο λόγω της κατασκευής και όχι του ριζοσπαστικού περιεχομένου του. Σε ένα «ειδικό» ράφι στον δεύτερο όροφο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπάρχουν καλά φυλαγμένα τα δυο τελευταία αντίτυπα του βιβλίου που κανείς δεν κατάφερε να διαβάσει μέχρι τέλους.


«Οι ανεξήγητες δηλητηριάσεις» ήταν από τις ταπετσαρίες των σπιτιών

Το μυστήριο ξεκινάει το 1863, όταν ο γιατρός Κέτζι διορίστηκε ως καθηγητής στο γεωργικό κολέγιο του Μίσιγκαν, στο τμήμα Χημείας. Λόγω της εμπειρίας του στις χημικές αναλύσεις έγινε μέλος της υγειονομικής επιτροπής απ” όπου συνέχισε την ερευνητική δράση του. Την επόμενη χρονιά προειδοποιούσε μέσα από το δοκίμιο του με τίτλο «Δηλητηριώδεις Ταπετσαρίες», όλους τους κατοίκους των ΗΠΑ για έναν ύπουλο θανατηφόρο κίνδυνο που οι περισσότεροι έκρυβαν μέσα στα σπίτια τους λόγω «μόδας», αγνοώντας τις τραγικές συνέπειες. Οι ανεξήγητες δηλητηριάσεις μάστιζαν τις ΗΠΑ εκείνα τα χρόνια. O Αμερικανικός Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε μια ανακοίνωση βάσει της οποίας περίπου το 65% των ταπετσαριών περιείχαν στοιχεία αρσενικού. Με το πέρασμα του χρόνου και τη σταδιακή φθορά της ταπετσαρίας, το αρσενικό διαχεόταν στην ατμόσφαιρα σε κόκκους σκόνης, που εισέπνεαν οι ένοικοι, με καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία τους.

«Το πείραμα με το δηλητηριώδες βιβλίο»

Το 1874 ο δρ. Κέτζι προσπαθώντας να πείσει και τους τελευταίους δύσπιστους συμπατριώτες του για τις ολέθριες συνέπειες συγκέντρωσε εκατοντάδες τέτοιες ταπετσαρίες από καταστήματα των πόλεων Ντιτρόιτ, Λάνσινγκ και Τζάκσον και τα «έδεσε» σε μορφή βιβλίου. Συνολικά έφτιαξε εκατό αντίτυπα. Ο τίτλος του «βιβλίου» ήταν «Σκιές από τους τοίχους του θανάτου» όπου τα απέστειλε σε διάφορες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ, εφιστώντας την προσοχή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των Αρχών για τον υγειονομικό αυτό κίνδυνο. Όσοι διάβασαν χωρίς προστασία το βιβλίο παρουσίασαν πονοκέφαλο, σωματικούς πόνους, πυρετό, διάρροια, τριχόπτωση, αποχρωματισμό του δέρματος, σπασμούς, τα ίδια συμπτώματα με όσους δηλητηριάζονταν μέσα στο σπίτι τους από τις ταπετσαρίες τους. Το πείραμα είχε πετύχει. Ίσως με έναν «ιδιαίτερο» τρόπο, αλλά το σίγουρο είναι ότι και ο τελευταίος δύσπιστος είχε προβληματιστεί με τα αποτελέσματα.



Το μόνο κείμενο του βιβλίου είναι ο πρόλογος του Κέτζι, που ενημερώνει για την υγειονομική απειλή, καθώς και αποσπάσματα από τη Βίβλο που μιλούν για την «πανούκλα» στους τοίχους των σπιτιών.

Ο θάνατος του Ναπολέοντα σχετίζεται με το δηλητήριο

Το αρσενικό ήταν ένα υποπροϊόν που δεν κόστιζε ιδιαίτερα στις βιομηχανίες γι” αυτό και το χρησιμοποιούσαν ως βάση στις μίξεις χρωμάτων.

Σε μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες είχε εισχωρήσει στην αγορά ως εντομοκτόνο, ως βαφή παιχνιδιών, σε ευχετήριες κάρτες ακόμα και στο φαγητό. Ιστορικό ζητούμενο αποτελεί μέχρι σήμερα η αιτία θανάτου του Ναπολέοντα καθώς υπάρχει το σενάριο ότι ο Βοναπάρτης δηλητηριάστηκε από την ταπετσαρία του δωματίου του στο νησί της Αγίας Ελένης όπου είχε φυλακιστεί. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο δυο αντίτυπα του βιβλίου όπου φυλάσσονται στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Είναι τυλιγμένα με ειδικό προστατευτικό όπως και κάθε σελίδα ξεχωριστά. Η τοξικότητα τους παραμένει εξίσου δυνατή και για τον λόγο αυτό όποιος θέλει νταπετσαρίεςα πλησιάσει και να αγγίξει τα βιβλία θα πρέπει να φορέσει ειδική στολή. Κάθε μετακίνηση των αντιτύπων γίνεται αργά και προσεκτικά πάνω σε ειδικό καρότσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου