Άμυνα «υψηλής τεχνολογίας» τα φτερά της Actias luna

Τα φτερά μιας όμορφης νυχτοπεταλούδας της Βορείου Αμερικής έχουν εξελιχθεί να ξεγελούν το σύστημα ηχοεντοπισμού των εντομοφάγων νυχτερίδων.Η νυχτοπεταλούδα Actias luna, με μέγεθος που φτάνει τα 11 εκατοστά, έχει πράσινα φτερά με μακριά τελειώματα σαν ουρές. Όταν τα φτερά ανοιγοκλείνουν, οι ουρές αυτές παράγουν ήχους που προσελκύουν τις νυχτερίδες. Αυτό κάνει τα ιπτάμενα τρωκτικά να επιτίθενται στα φτερά της πεταλούδας αντί στο σώμα της. 

Για να επιβεβαιώσουν τον αμυντικό ρόλο των φτερών, εντομολόγοι αιχμαλώτισαν 162 νυχτοπεταλούδες και έκοψαν τις ουρές των φτερών στα μισά έντομα.  Στη συνέχεια, κρέμασαν με πετονιά τις ζωντανές νυχτοπεταλούδες από την οροφή ενός σκοτεινού δωματίου, μέσα στο οποίο αφέθηκε ελεύθερη μια αμερικανική εντομοφάγος νυχτερίδα του είδους Eptesicus fuscus.

Νυχτοπεταλούδα Actias luna.
Εντομοφάγος νυχτερίδα Eptesicus fuscus.


Το 81% των νυχτοπεταλούδων από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι ουρές έγιναν βορά της νυχτερίδας, συγκριτικά με μόλις 35% μεταξύ των πεταλούδων με ανέπαφα φτερά. Κάμερες υψηλής ταχύτητας αποκάλυψαν επίσης ότι στο 55% των επιθέσεων εναντίον των νυχτοπεταλούδων με άθικτα φτερά η νυχτερίδα επιτέθηκε στις ουρές των φτερών, επιτρέποντας στην υποψήφια λεία να διαφύγει. 

Παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στην επιθεώρηση PNAS, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η νυχτοπεταλούδα Actias luna είναι το πρώτο παράδειγμα ζώου που χρησιμοποιεί το σχήμα του σώματός του για να αποφύγει θηρευτές με σύστημα ηχοεντοπισμού.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου