7 διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να κόψετε

Αν θέλετε να τρέφεστε υγιεινά, πιθανόν θα συναντήσετε διάφορα εμπόδια από τις παλιές σας συνήθειες. Τα πιο συνήθη είναι τα παρακάτω. Το να τα υπερνικήσετε μπορεί να είναι η τελική λύση για την απώλεια βάρους που επιθυμείτε.






Συχνή κατανάλωση αλκοόλ

Για πολλούς ανθρώπους η κατανάλωση αλκοόλ έχει ντόμινο αποτέλεσμα. Μετά από ένα ποτό, οι αναστολές μειώνονται και η όρεξη αυξάνεται. Ο συνδυασμός και οι επιπλέον θερμίδες στα κοκτέιλ οδηγούν σε κατανάλωση εκατοντάδων επιπλέον θερμίδων.

Συμβαίνει πιο συχνά από ότι συνειδητοποιούν οι άνθρωποι επειδή οι περισσότεροι υποεκτιμούν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν μέχρι να αρχίσουν να κρατούν ένα ημερολόγιο τροφίμων.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν συνειδητά μειώνουν το αλκοόλ, χάνουν βάρος. Αν είστε στην ίδια κατάσταση σταματήστε το αλκοόλ για 30 ημέρες ή πάρτε την απόφαση να το περιορίσετε και να πίνετε, για παράδειγμα μια ημέρα την εβδομάδα-με όριο τα 2 ποτά. Η επίδραση μπορεί να είναι σημαντική.


‘’Συναισθηματικό’’ φαγητό

Η συνήθεια να προτιμούμε το φαγητό λόγω ανίας, άγχους, θυμού ή ακόμα και ευτυχίας εμποδίζει τους ανθρώπους να χάνουν βάρος. Πρακτικά έχουμε διδαχτεί από μικροί να συνδέουμε την τροφή με τα συναισθήματα.

Δενόμαστε με την τροφή, τη δίνουμε στους αγαπημένους που πενθούν, τη χρησιμοποιούμε για να γιορτάσουμε ή καταφεύγουμε σε αυτήν για να μειώσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα. Είναι μια τάση κοινωνικά αποδεκτή και αποτελεί πρόκληση να την αποβάλλουμε.

Ωστόσο δεν είναι αδύνατο να τα καταφέρουμε. Ακόμα και αν βρείτε άλλες διεξόδους για τις συναισθηματικές σας ανάγκες το 50% του χρόνου, πιθανόν θα χάσετε βάρος. Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συνήθεια σε μια ημέρα η αλλαγή θα είναι η πιο σημαντική για την επιτυχία απώλειας βάρους.


Τροφές διαίτης

Οι συγκεκριμένες τροφές συνήθως περιέχουν ανεπιθύμητα πρόσθετα και δεν χορταίνουν ή δεν σας ικανοποιούν. Υπάρχουν άνθρωποι που μετά την κατανάλωσή τους πεινούν και καταφεύγουν σε άλλα τρόφιμα με αποτέλεσμα να λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που θα είχαν προσλάβει αν είχαν προετοιμάσει ένα υγιεινό, χορταστικό γεύμα.

Έρευνα του 2010 ανακάλυψε ότι καίμε περίπου 50% περισσότερες θερμίδες για να μεταβολίσουμε ολόκληρες τροφές έναντι κατεργασμένων. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεφεύγουν από το πλατό σχετικά με την απώλεια βάρους όταν σταματούν τις τροφές διαίτης και αρχίζουν να τρώνε περισσότερες θερμίδες από φρέσκα ακατέργαστα τρόφιμα.


Υπερκατανάλωση υγιεινών τροφών

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών είναι επιθυμητή. Το άσχημο σημείο της είναι όταν κάποιος τις καταναλώνει σε υπερβολικό βαθμό. Ενώ τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι θρεπτικά και ενισχύουν τον μεταβολισμό, μπορεί κάποιος να το παρακάνει. Για να το εμποδίσει να συμβεί πρέπει να ακούει τα στοιχεία πείνας και κορεσμού του οργανισμού και να χρησιμοποιεί εικόνες για την επιλογή των μερίδων. Για παράδειγμα, μια μερίδα φρούτου θα πρέπει να είναι περίπου όσο μια μπάλα του τένις, μια μερίδα βρώμης μισή από την προηγούμενη ποσότητα και αν προσθέτετε σπόρους ή ξηρούς καρπούς, η μερίδα των τελευταίων θα πρέπει να είναι όσο μια μπάλα του γκολφ.


Παράλειψη γευμάτων

Οι πολλές ώρες χωρίς φαγητό μπορούν να οδηγήσουν σε δυο ανεπιθύμητα αποτελέσματα που εμποδίζουν την απώλεια βάρους.

Πρώτα, πιθανόν θα καίτε λιγότερες θερμίδες για να ισοφαρίστε το ότι δεν έχετε καύσιμα όταν τα χρειάζεστε. Έπειτα, αυξάνετε τις πιθανότητες υπερφαγίας το βράδυ, όταν τα επίπεδα δραστηριότητας είναι χαμηλά. Οι μη αναγκαίες επιπλέον θερμίδες στέλνονται κατευθείαν στα λιπώδη κύτταρα. Επομένως η χρονική στιγμή παίζει ρόλο.

Αρκετές έρευνες ανακάλυψαν ότι δεν είναι μόνο οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες αλλά και το πότε τις τρώτε που μετρά. Ένας καλός κανόνας είναι να τρώτε πιο μεγάλα γεύματα πριν τις πιο ενεργές ώρες σας, μικρότερα γεύματα πριν τις λιγότερο ενεργές ώρες και να μην αφήνετε ποτέ να περνούν 4-5 ώρες χωρίς να έχετε φάει.


Μέτρηση θερμίδων

Εκτός από το γεγονός ότι η ποιότητα και η ώρα πρόσληψης θερμίδων είναι σημαντική για την επιτυχία στην απώλεια βάρους, η πρακτική μέτρησης θερμίδων μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Μια έρευνα έδειξε ότι ακόμα και χωρίς περιορισμούς το μέτρημα έκανε πιο αγχώδεις τις γυναίκες. Αυτό δεν είναι επιθυμητό. Επίσης η αύξηση του στρες μπορεί να προκαλέσει άνοδο του επιπέδου της κορτιζόλης, ορμόνης που αυξάνει την πείνα, την επιθυμία για λιπαρές τροφές και ζάχαρη και ενισχύει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Επίσης οι πληροφορίες για τις θερμίδες στις ετικέτες δεν αποτελούν τέλειο σύστημα, καθώς υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόπο απώλειας κιλών.


Παράλειψη καλών λιπαρών

Η κατανάλωση των σωστών λιπαρών είναι έξυπνη στρατηγική απώλειας βάρους.

Εκτός του ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή, τα υγιεινά λιπαρά οδηγούν σε μεγάλη ικανοποίηση.

Καθυστερούν το άδειασμα του στομάχου και σας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερο διάστημα. Έρευνες δείχνουν ότι φυτικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί ενισχύουν τις ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη.

Τα φυτικά λιπαρά έχει φανεί πως ενισχύουν το μεταβολισμό και μπορεί να είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών τα οποία έχουν συνδεθεί με το λεπτό σώμα, ακόμα και χωρίς να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Στοχεύστε να περιλαμβάνετε μια μερίδα σε κάθε γεύμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου