Γιγάντιο μυστηριώδες νέφος στον Άρη

Αμμοθύελλα που ανέβηκε μέχρι το όριο του Διαστήματος; Παγοκρύσταλλοι νερού ή διοξειδίου του άνθρακα; Ή μήπως ένα σπάνιο αρειανό σέλας; Κανείς δεν γνωρίζει τι είναι το γιγάντιο σύννεφο που εντοπίστηκε από ερασιτέχνες αστρονόμους να ορθώνεται πάνω από το νότιο ημισφαίριο του Άρη.




Το αναπάντεχο φαινόμενο καταγράφηκε δύο φορές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, όταν οι δορυφόροι που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη δεν βρίσκονταν σε κατάλληλη θέση να το παρατηρήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις το σύννεφο εμφανίστηκε πάνω από την ίδια περιοχή του Άρη και έφτασε σε ύψος 250 χιλιομέτρων, αποκάλυψαν εικόνες από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Μέσα σε λίγες ώρες, είχε καταλάβει έκταση 1.000 x 500 χιλιόμετρα, και παρέμεινε ορατό για μέρες.

Οι μυστηριώδεις σχηματισμοί «ήταν εντελώς απρόσμενοι» σχολιάζει ο Αγουστίν Σάντσεθ-Λαβέγα του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων, πρώτος συγγραφέας της σχετικής μελέτης στην επιθεώρηση «Nature». Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το σύννεφο αποτελείται από παγοκρυστάλλους νερού ή διοξειδίου του άνθρακα. Μια άλλη είναι ότι πρόκειται για αμμοθύελλα -ένα συχνό φαινόμενο στον Κόκκινο Πλανήτη- που με κάποιο τρόπο ανέβηκε σε ασυνήθιστα μεγάλο ύψος.

Όμως και οι δύο αυτές εξηγήσεις «απαιτούν μεγάλες αποκλίσεις από τα στάνταρτ μοντέλα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας» λέει ο Σάντσεθ-Λαβέγα. Μια τρίτη υπόθεση είναι πως το σύννεφο δεν αποτελείται από σωματίδια αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα σπάνιο αρειανό σέλας, το οποίο προκύπτει από την αλληλεπίδραση ηλιακών σωματιδίων με μια τοπική ανωμαλία στο μαγνητικό πεδίο του αρειανού φλοιού. Το μυστήριο θα μπορούσε να λυθεί μόνο με περαιτέρω παρατηρήσεις από δορυφόρους στον Άρη και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Ο δυσεξήγητος σχηματισμός έχει έκταση 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ύψος 250 χιλιόμετρα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου