Κρανίο αποκαλύπτει σχέση Νεάντερταλ - προγόνων μας

Στη Μέση Ανατολή συνευρέθησαν πριν από 55.000 χρόνια οι πρόγονοί μας και οι Νεάντερταλ, όπως αποδεικνύει η ανακάλυψη ενός προϊστορικού κρανίου που ήρθε στο φως στο Ισραήλ. Το εύρημα δεκάδων χιλιάδων ετών ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από τη μετανάστευση των προγόνων μας από την Αφρική προς την Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής.



Eπίσης λειτουργεί ως τεκμήριο για την ύπαρξη επικοινωνίας αυτών με τους Νεάντερταλ, όπως και για την ύπαρξη σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ τους.

Το κρανίο αποκαλύπτει ότι οι Homo Sapiens («έμφρονες άνθρωποι») είχαν επαφές με τα ξαδέρφια τους, τους Νεάντερταλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, προτού συναντηθούν στην Ευρώπη ύστερα από μερικές χιλιάδες χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτής της σεξουαλικής συνεύρεσης είναι ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες διαθέτουν ποσοστό DNA από τους Νεάντερταλ που φτάνει το 2%-4%.

Το σημαντικό προϊστορικό εύρημα πιθανώς είναι ένα κρανίο που ανήκε σε γυναίκα και ανακαλύφθηκε στο μεγάλο προϊστορικό σπήλαιο Μανότ της Δυτικής Γαλιλαίας. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα κρανία που έχουν ποτέ βρεθεί και πιστεύεται ότι προέρχεται από τους πρώτους μετανάστες-αποικιστές που πραγματοποίησαν την τολμηρή έξοδο από την Αφρική προς την Ευρώπη. Οπως σχολίασαν ερευνητές από πολλές χώρες, των οποίων επικεφαλής είναι ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Ισραελ Χέρσκοβιτς του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, η ανακάλυψη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι πρόγονοί μας κατοικούσαν στην ίδια περιοχή της Μέσης Ανατολής με τους Νεάντερταλ και, κατά καιρούς, διασταυρώνονταν μαζί τους, τόσο στο κυνήγι όσο και σεξουαλικά. Η σχετική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό Nature.

Ο δρ Ομρι Μπαρζιλάι παρουσιάζει το τμήμα προϊστορικού κρανίου που βρέθηκε σε σπηλιά του Βορείου Ισραήλ.


Προηγούμενες γενετικές έρευνες είχαν εκτιμήσει ότι οι Homo Sapiens και οι Νεάντερταλ είχαν προχωρήσει σε επιμειξίες εκείνη τη χρονική περίοδο, αλλά ώς τώρα έλειπαν οι ανατομικές αποδείξεις. Η ανακάλυψη του κρανίου χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες ένα ξεχωριστό εύρημα που συμβάλλει στη συμπλήρωση του «παζλ» της ανθρώπινης εξέλιξης.

Οι Νεάντερταλ εμφανίστηκαν πριν από 350.000 χρόνια, οπότε και εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία. Η εξαφάνισή τους χρονολογείται πριν από 40.000 χρόνια, δηλαδή λίγο αφού κατέφθασαν οι πρόγονοί μας στη Γηραιά Ηπειρο. Οι Homo Sapiens εμφανίστηκαν ίσως πριν από 200.000 χρόνια στην Αφρική, από την οποία έφυγαν πριν από τουλάχιστον 60.000 χρόνια. Το κρανίο, που φιλοξενούσε έναν σχετικά μικρό εγκέφαλο 1.100 χιλιοστόλιτρων -ο μέσος σύγχρονος εγκέφαλος έχει μέγεθος 1.400 χιλιοστόλιτρα- θυμίζει ανατομικά τους Ευρωπαίους Κρο-Μανιόν, αλλά έχει και κάποια αφρικανικά χαρακτηριστικά.

Για «το πρώτο εύρημα που συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Ισραελ Χέρσκοβιτς. Η Μέση Ανατολή «ήταν το πιο πιθανό μέρος για το “ειδύλλιο” μεταξύ Homo Sapiens και Νεάντερταλ», πρόσθεσε. 
Για «συναρπαστικό εύρημα» έκαναν λόγο τόσο η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν όσο και ο διακεκριμένος παλαιοανθρωπολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να προσπαθήσουν να εξαγάγουν DNA από το κρανίο, ώστε να το συγκρίνουν με εκείνο των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου