Η κλιματική αλλαγή διέσπειρε τον άνθρωπο στον πλανήτη

Οι μεταναστεύσεις των πρώτων ανθρώπων από την Αφρική προς τη νότια Ασία πριν από 75.000 με 130.000 χρόνια οφείλονται στις κλιματικές μεταβολές που συνέβαιναν στον πλανήτη μας υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.




Η νέα μελέτη τοποθετεί πολύ νωρίτερα στο χρόνο την εξάπλωση του ανθρώπου από την Αφρική προς την Αραβική Χερσόνησο με τις προηγούμενες έρευνες να την χρονολογούν πριν από περίπου 50.000 με 60.000 χρόνια.

Στα παραπάνω συμπεράσματα οδήγησε η εξέταση ιζημάτων στη νοτιοανατολική Αραβική χερσόνησο, τα οποία έδωσαν αποκαλυπτικά στοιχεία για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη τα τελευταία 160.000 χρόνια.

Συγκεκριμένα, τα ιζήματα στα προσχωσιγενή (αλλουβιακά) εδάφη της περιοχής αποκαλύπτουν μια περίοδο αυξημένων βροχοπτώσεων, οι οποίες εξασφάλισαν επαρκείς ποσότητες γλυκού νερού για να υποστηρίξει την εξάπλωση αυτών των πληθυσμών.

«Η διασπορά των πρώιμων ανθρώπινων πληθυσμών από την Αφρική συνδέεται δυναμικά με την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της Αραβίας», δήλωσε ο καθηγητής Ash Parton του πανεπιστημίου.

Χάρτης που δείχνει τη θέση του χώρου της μελέτης και την έκταση του συστήματος Bajada στη νοτιοανατολική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων τμήματα του Al Ain fan (UAE—United Arab Emirates).

«Αν και τώρα είναι άγονες, κατά καιρούς οι απέραντες έρημοι της Αραβικής χερσονήσου μετατράπηκαν σε περιοχές γεμάτες με λίμνες γλυκού νερού και ενεργά συμπλέγματα ποταμών», πρόσθεσε.

Τέτοιου είδους περιστάσεις δραματικής αύξησης των βροχοπτώσεων και εμφάνισής τους στην Αραβία ήταν το αποτέλεσμα της αυξημένης έντασης και της βόρειας μετατόπισης των μουσώνων του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με τον Parton.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα του University College London υποστηρίζει ότι η αυξομείωση του μεγέθους μεγάλων λιμνών στις κοιλάδες της Ανατολικής Αφρικής συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου των πρώτων ανθρώπων.

Ωστόσο ο καθηγητής Mark Maslin, συνεπικεφαλής της νέας έρευνας υποστηρίζει πως οι σύγχρονοι άνθρωποι γεννήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

«Οι άνθρωποι αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν την απότομη μετάβαση από συνθήκες πείνας σε συνθήκες αφθονίας και αντιστρόφως, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση νέων ειδών με μεγαλύτερους εγκεφάλους, που επίσης εξωθήθηκαν από την Ανατολική Αφρική προς την Ευρασία και τη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Μάσλιν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geology.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου