Τα κοτόπουλα «μετρούν» όπως ο άνθρωπος

Οι άνθρωποι μετρούν από τα αριστερά προς τα δεξιά, τοποθετώντας νοητικά τους μικρότερους αριθμούς στην αριστερή πλευρά και τους μεγαλύτερους στη δεξιά. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακριβώς το ίδιο κάνουν και τα κοτόπουλα, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.


Οι ερευνητές του Τμήματος Γενικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα (μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Πρίφτης), με επικεφαλής τη Ρόσα Ρουγκάνι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το ίδιο και το BBC, πραγματοποίησαν μια σειρά από έξυπνα πειράματα με 60 νεογέννητα κοτοπουλάκια και βρήκαν ότι αυτά συσχετίζουν τους μικρούς αριθμούς με τα αριστερά και τους μεγάλους με τα δεξιά.

Φυσικά, τα κοτόπουλα δεν μπορούν να μετρήσουν όπως οι άνθρωποι (από όσο ξέρουμε τουλάχιστον), όμως, όπως έδειξαν τα πειράματα, μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε έναν μικρότερο αριθμό αντικειμένων στα αριστερά και σε έναν μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων στα δεξιά.

Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα δείχνει ότι η νοητική γραμμή των αριθμών (η φανταστική ταξινόμησή τους από τα αριστερά προς τα δεξιά) δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των ανθρώπων, αλλά υπάρχει και σε άλλα ζώα, άρα πιθανότατα έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες.

Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί τα κοτόπουλα έχουν αυτή την συμπεριφορά και αν όντως, με τον τρόπο τους, διαθέτουν και εκείνα ένα είδος νοητικής γραμμής μέτρησης, όμως δρουν σαν να έχουν.

Στους ανθρώπους, ήδη από την ηλικία των επτά μηνών τα μωρά δείχνουν σαφή προτίμηση στην ταξινόμηση αντικειμένων από τα αριστερά προς τα δεξιά. Ενώ οι ενήλικοι αντιδρούν ταχύτερα στους μεγάλους αριθμούς με το δεξί χέρι τους και στους μικρούς αριθμούς με το αριστερό.

Όμως αυτό δεν συμβαίνει στους αραβόφωνους, οι οποίοι μαθαίνουν να διαβάζουν αντίστροφα, από τα δεξιά προς τα αριστερά. Έτσι, έως τώρα οι επιστήμονες διαφωνούσαν σε ποιό βαθμό η νοητική κατάταξη των αριθμών από τα αριστερά προς τα δεξιά είναι έμφυτη ή αποτελεί επιρροή του περιβάλλοντος.

Η νέα μελέτη ενισχύει την πρώτη άποψη, χωρίς να αποκλείει ότι το πολιτισμικό περιβάλλον (π.χ. η γλώσσα) μπορεί να παίξει το δικό του ρόλο. Σύμφωνα με την Ρόσα Ρουγκάνι, η από αριστερά προς τα δεξιά κατεύθυνση των αριθμών εμφανίστηκε πολύ πριν εξελιχτεί ο άνθρωπος και πιθανώς σχετίζεται με τη φυσική διάταξη του εγκεφάλου των ζώων (και των ανθρώπων), ο οποίος δεν είναι συμμετρικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου