Lunar Mission One (video)

Βρετανική κοινοπραξία ζητά χρηματοδότηση από το κοινό για μια φιλόδοξη αποστολή που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο νότιο πόλο της Σελήνης εντός μιας δεκαετίας. Ως αντάλλαγμα οι δωρητές θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν στο φεγγάρι το DNA και τις αναμνήσεις τους.




Το σχέδιο, με την ονομασία Lunar Mission One, είναι πνευματικό παιδί του Ντέιβιντ Άιρον, βρετανού συμβούλου σε θέματα Διαστήματος, ο οποίος έχει εργαστεί για το βρετανικό δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων Skynet και το ευρωπαϊκό σύστημα εντοπισμού θέσης Galileo. Το κόστος της αποστολής εκτιμάται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, και ο ίδιος ο Άιρον παραδέχεται ότι ο στόχος είναι φιλόδοξος. Για να δει αν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, έχει θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια έως τς 17 Δεκεμβρίου μέσω της πλατφόρμας Kickstarter.

«Αν αυτή η πρώτη φάση αποτύχει, αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον» είπε ο Άιρον. Ενδιαφέρον όμως φαίνεται ότι υπάρχει, καθώς τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου είχαν ήδη συγκεντρωθεί 313.000 δολάρια.

Το Lunar Mission One έχει εξάλλου τη στήριξη επιστημονικών φορέων όπως το University College London και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Τη στήριξή τους έδωσαν ακόμα δεκάδες επιστήμονες, ανάμεσά τους ο διάσημος παρουσιαστής Μπράιαν Κοξ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, καθώς και δύο πρώην υπουργοί Επιστήμης της Βρετανίας.

Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή θα αναχωρήσει το 2024. Ένα ρομπότ θα προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο της Σελήνης και θα ανοίξει γεώτρηση σε βάθος 20-100 μέτρων για τη συλλογή δειγμάτων. Μερικούς μήνες μετά, αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση των δειγμάτων, το ρομπότ θα κατεβάσει στο φρεάτιο της γεώτρησης ψηφιακά αρχεία για την ιστορία της ανθρωπότητας και τη ζωή στη Γη. Θα κατεβάσει επίσης ψηφιακές καταγραφές των δωρητών μαζί με τρίχες που περιέχουν το DNA τους. Όλοι θα μπορούν έτσι να γίνουν αντικείμενο μελέτης για τους αρχαιολόγους του μέλλοντος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου