Σήμερα η ιστορική απόπειρα προσεδάφισης σε κομήτη (video)

Πυρετός στο κέντρο ελέγχου της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ESA, μία μέρα πριν από την ιστορική απόπειρα της αποστολής Rosetta να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P. Γύρω στις 6 σήμερα το απόγευμα, οι μηχανικοί θα γνωρίζουν αν η συσκευή Philae κατάφερε να στερεωθεί στη σαθρή επιφάνεια, ή αν χάθηκε τελικά στο Διάστημα.


Το Rosetta, το πρώτο σκάφος που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο, έφτασε τον Αύγουστο στο στόχο του και κινείται τώρα περίπου 30 χιλιόμετρα από τον 67P, τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν «βουνό από πάγο».

Σήμερα 12 Νοεμβρίου το Rosetta θα απελευθερώσει τη συσκευή Philae, η οποία θα προσπαθήσει να συγκρατηθεί στον κομήτη με βίδες και καμάκια.

H περιοχή προσεδάφισης είναι ανώμαλη, με γκρεμούς και χαράδρες (Πηγή: ESA)

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 08.00 ώρα Ελλάδας, όταν το Rosetta θα ενεργοποιήσει τον προωστήρα του για να κάνει στοφή, να επιταχύνει προς τον κομήτη και να απελευθερώσει το Philae γύρω στις 08.35.

Αμέσως μόλις λάβουν το σήμα του σκάφους που θα ενημερώνει για το εάν η μανούβρα ήταν επιτυχής, οι μηχανικοί της αποστολής θα πρέπει να κρίνουν αν θα προχωρήσουν στην απελευθέρωση του Philae, ή αν θα αναβάλλουν την προσπάθεια για τις επόμενες ενδομάδες.

«Το σημείο του αποχωρισμού είναι σταθερό στο χρόνο, στο χώρο, την ταχύτητα και το ύψος. Πρέπει να φτάσουμε ακριβώς αυτό το σημείο» επισημαίνει o Άντρεα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης της αποστολής.

«Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν» εξηγεί.

Ο κομήτης 67P/C-G έχει μέγεθος βουνού. Το βασικό συστατικό του είναι ο πάγος (Πηγή: ESA)

Αν όλα πάνε καλά, το Philae θα μεταδίδει εικόνες καθώς πλησιάζει την επιφάνεια του κομήτη και θα προσεδαφιστεί τελικά στη θέση «Αγκιλκία» στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Δεδομένου όμως ότι απέχει από τη Γη 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σήμα θα φτάσει στο Ντάρμσταντ περίπου μισή ώρα αργότερα.

Ακόμα όμως κι αν το Philae δεν καταφέρει να στερεωθεί, η αποστολή του Rosetta θα συνεχιστεί. Για τον επόμενο χρόνο το σκάφος θα ακολουθεί τον κομήτη και θα δει την κόμη του να μεγαλώνει από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου