Pablo Escobar: γιος του μεγαλύτερου βαρόνου ναρκωτικών

Στα εννιά του χρόνια, ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ Χενάο πήρε το πρώτο του μάθημα για τα ναρκωτικά από τον πατέρα του, τον πιο διάσημο έμπορο ουσιών στον κόσμο. Ο πατέρας του, τού είχε δώσει την εξής συμβουλή: Μην κάνεις ουδέποτε χρήση και μην ακολουθήσεις τα βήματά μου.








Ο γιος του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ ομολογεί αβίαστα ότι ο πατέρας του ήταν τρομοκράτης και δολοφόνο.
 «Ο πατέρας μου δεν είναι κάποιος για να τον μιμηθείς. Μας έδειξε το δρόμο που η κοινωνία δεν πρέπει να παίρνει, γιατί είναι ένας δρόμος αυτοκαταστροφής, απώλειας των αξιών και όπου η ζωή δεν έχει πλέον αξία», δηλώνει ο γιος του διαβόητου αρχηγού του καρτέλ του Μεντεγίν σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου».

Στα 37 του χρόνια ο Χουάν Πάμπλο δηλώνει αποφασισμένος να διηγηθεί την ιστορία του πάμπλουτου βαρόνου των ναρκωτικών ο οποίος τη δεκαετία του 1980 έβαλε «φωτιά» και προκάλεσε λουτρό αίματος στην Κολομβία, για να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.


«Είχα το εξαιρετικό προνόμιο να είμαι ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ. Για μένα υπήρξε καλός πατέρας. Έχω κρατήσει χιλιάδες γράμματά του στα οποία μου δίνει συμβουλές, με προτρέπει να σπουδάσω, να γίνω καλός άνθρωπος, να μείνω μακριά από τα ναρκωτικά», αφηγείται και συνεχίζει: «Ο πατέρας μου είχε απειλήσει με θάνατο ακόμη και υπαλλήλους του σε περίπτωση που κάπνιζαν ένα τσιγάρο μαριχουάνας μπροστά μου».

Ωστόσο ο γιος ομολογεί αβίαστα ότι ο πατέρας του ήταν τρομοκράτης και δολοφόνος. «Δεν μπορώ να κρύψω τον ήλιο με τα χέρια μου».

«Θα μπορούσα να είχα μεταμορφωθεί σε Πάμπλο Εσκομπάρ Νο2, αλλά έγινα αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, ομιλητής και τώρα συγγραφέας», δηλώνει ο άνδρας αυτός που υιοθέτησε το ψευδώνυμο Σεμπαστιάν Μαροκίν.

Αυτό είναι το επώνυμο που διάλεξε τη στιγμή της εξορίας του στην Αργεντινή με τη μητέρα του και την αδελφή του, μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ, στις 2 Δεκεμβρίου 1993 στο Μεντεγίν.



«Είχα χίλιες ευκαιρίες να μπω στις παράνομες δουλειές. Αλλά πάντα απαντούσα αρνητικά, γιατί έμαθα το μάθημα όσον αφορά το εμπόριο των ναρκωτικών, επιχείρηση πολύ επικερδή που καταλήγει όμως στην καταστροφή σου», τονίζει.

Στο απόγειο της δόξας του ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε την έβδομη σε μέγεθος περιουσία παγκοσμίως, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή βιβλίων, για ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ακόμα και κινούμενα σχέδια.



Ο Χουάν Πάμπλο τροφοδοτεί ο ίδιος το μυθιστόρημα της ζωής του, απορρίπτοντας την επίσημη εκδοχή του θανάτου του «capo», που σκοτώθηκε σε ηλικία 44 ετών από επίλεκτη μονάδα κομάντος της αστυνομίας του Μεντεγίν, ενώ προσπαθεί να διαφύγει πάνω από τις στέγες. Για τον συγγραφέα, ο πατέρας του αυτοκτόνησε πυροβολώντας μέσα στο δεξί του αυτί.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία γι 'αυτό», δηλώνει τονίζοντας ότι έχει αποδείξεις και όχι πρόθεση να τον κάνει «ήρωα ή μάρτυρα».



Πρόκειται για μια εκδοχή εντελώς αντίθετη από εκείνη της θείας του Άλμπα Εσκομπάρ, που περιγράφει τον αδελφό της ως ευεργέτη των πιο φτωχών στο Μεντεγίν, όπου μνημονεύεται σε ορισμένες φτωχές γειτονιές για τη γενναιοδωρία του.

Από την τεράστια περιουσία του βαρόνου των ναρκωτικών, δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτε, καθώς οι εχθροί του «οι οποίοι ήταν για μερικούς, φίλοι του στο παρελθόν», τη διεκδίκησαν σαν «λάφυρο πολέμου», διευκρινίζει ο γιος του που αφηγείται επίσης την προδοσία του θείου του Ρομπέρτο Εσκομπάρ, πληροφοριοδότη της DEA, αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης των ναρκωτικών.



«Έπρεπε να απαλλαγούμε από όλη την περιουσία του και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό», γιατί «αυτό μας επέτρεψε να ξαναρχίσουμε από το μηδέν», τονίζει, θυμίζοντας την πτώση του Πάμπλο Εσκομπάρ που σήμανε το τέλος των μεγάλων καρτέλ της Κολομβίας.



Ο γιος του είχε ήδη δείξει αυτό το άλλο πρόσωπο των Εσκομπάρ το 2009, ζητώντας συγνώμη από τα θύματα της βίας που είχε σχέση με τα ναρκωτικά σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι αμαρτίες του πατέρα μου».

Υποσχέθηκε να δώσει τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του στην οικογένειά του, αλλά επίσης, ανώνυμα, σε «φιλανθρωπικά έργα στην Κολομβία».

«Δεν πρόκειται να ξεπλύνω τα λάθη που διαπράχθηκαν αλλά να συμβάλω, σε ένα βαθμό, στην ευημερία της χώρας» είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου