Ουσίες της κάνναβης εναντίον καρκινικών όγκων

Δύο δραστικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης (από όπου, μεταξύ άλλων, προέρχεται η μαριχουάνα και το χασίς), έφεραν εντυπωσιακά αντικαρκινικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα, όταν συνδυάστηκαν με παραδοσιακή ακτινοθεραπεία. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο.



Επιστήμονες του University of St George στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον Dr Wai Liu, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Molecular Cancer Therapeutics», έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δοκίμασαν στο εργαστήριο τις χημικές ουσίες της κάνναβης τετραϋδροκανναβιδόλη και κανναβιδιόλη είτε μόνες τους, είτε σε διάφορους συνδυασμούς με συμβατικές θεραπείες. Τα πειράματα έδειξαν ότι οι δύο αυτές ουσίες, μαζί με ακτινοθεραπεία, πέτυχαν να «φρενάρουν» ή και ουσιαστικά να εξαφανίσουν τους όγκους στα πειραματόζωα.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι από τις πιο δύσκολες μορφές της νόσου και αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρος. Η πρόγνωση των ασθενών για επιβίωση μέσα στην επόμενη πενταετία από την αρχική διάγνωση της ασθένειας είναι γύρω στο 10%.

«Τα αποτελέσματα είναι υπερβολικά ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Wai Liu και επεσήμανε ότι «υπήρξε δραστική μείωση στο μέγεθος των όγκων, ενώ σε μερικά ζώα εξαφανίστηκαν τελείως. Η εξέλιξη αυτή είναι ευοίωνη για τις περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «τα οφέλη κάποιων συστατικών του φυτού της κάνναβης ήσαν ήδη γνωστά, αλλά η δραστική συρρίκνωση του καρκίνου του εγκεφάλου με την ταυτόχρονη χρήση ακτινοβολιών είναι κάτι καινούριο και μπορεί να αποδειχτεί πολλά υποσχόμενο για ασθενείς σε πολύ σοβαρές καταστάσεις».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη μια κλινική δοκιμή με καρκινοπαθείς, όπου θα δοκιμαστεί αυτός ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και ουσιών κάνναβης.

Αν και αποτελεί την πηγή προέλευσης γνωστών ναρκωτικών ουσιών, το φυτό της κάνναβης - που περιέχει 85 κανναβινοειδή - είναι επίσης γνωστό για τις ιατρικές ιδιότητές του. Έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, το AIDS, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την ανορεξία, την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου