Φορείς ενσωμάτωσαν το AIDS στο DNA τους

Η «ανάρρωση» δύο ανδρών που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS –ο ένας μάλιστα πριν από 30 χρόνια– ανοίγει «ενδιαφέρουσες προοπτικές» για την εξεύρεση μιας θεραπείας, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.




Ένα φυσικό φαινόμενο επέτρεψε στον οργανισμό και των δύο φορέων να «ενσωματώσει» τον ιό στο DNA τους, εξουδετερώνοντάς τον. «Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Είναι επίσης η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο με τον ιό HIV, μολονότι η φύση έμαθε να κάνει το ίδιο με άλλους ιούς», σχολίασε ο Γάλλος καθηγητής Ιβ Λεβί, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι δύο ασθενείς προσβλήθηκαν από τον HIV, όμως δεν ασθένησαν ποτέ και ο ιός δεν εντοπίζεται στο αίμα τους, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην εξειδικευμένη επιστημονική επιθεώρηση Clinical Microbiology & Infection. Κανείς από τους δύο δεν χρειάστηκε να λάβει θεραπεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός έχει ενσωματωθεί στο DNA των δύο ανδρών, όμως δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί χάρη σε ένα ένζυμο, το λεγόμενο Apobec, που ανήκει στο «οπλοστάσιο» του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του HIV. Συνήθως όμως το ένζυμο αυτό απενεργοποιείται από μια πρωτεΐνη του ιού.

Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί προοπτικές για την εξεύρεση μιας θεραπείας με τη χρήση αυτού του ενζύμου. Για τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ, της Ιατρικής Σχολής της Μασσαλίας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση του ορισμού της «θεραπείας», που μέχρι και σήμερα βασίζεται στην ιδέα ότι ο οργανισμός θα πρέπει να «απορρίψει» τον ιό.

Ο ένας από τους δύο άνδρες είναι σήμερα 57 ετών και διαγνώστηκε με τον ιό πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το 1985. Ο δεύτερος, ένας Χιλιανός 23 ετών, πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τον ιό το 2008 αλλά διαγνώστηκε τρία χρόνια αργότερα, το 2011. Κανείς από τους δύο οροθετικούς άνδρες δεν έχει άλλους παράγοντες, όπως κάποια μετάλλαξη, που θα εμπόδιζε τον ιό να αναπαραχθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου