Το Philae προσεδαφίστηκε ομαλά αλλά δεν έχει στερεωθεί σωστά (video)

Αυτό που φοβόντουσαν οι επιτελείς της αποστολής Rosetta όσον αφορά την προσεδάφιση της διαστημοσυσκευής Philae (Φίλαι) δυστυχώς συνέβη. Το Φίλαι προσεδαφίστηκε μεν ομαλά αλλά δεν έχει ακόμη στερεωθεί σωστά πάνω στον κομήτη και έτσι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι μελέτες που πρέπει να πραγματοποιήσει. 


Το Φίλαι σχεδιάστηκε για να προσεδαφιστεί σε μια σκληρή παγωμένη επιφάνεια. Οταν όμως το Rosetta πλησίασε τον κομήτη 67P διαπίστωσε προς έκπληξη των επιστημόνων ότι η επιφάνεια του δεν αποτελείται από πάγο (όπως αναμενόταν) αλλά αποτελείται από τρία διαφορετικού είδους «μαλακά» εδάφη άλλα εκ των οποίων περιέχουν χαλαρής «πλέξης» χαλίκια, άλλα χώμα και άλλα κάποιου είδους σκόνη. 

Οι επιτελείς της αποστολής δεν μπορούσαν να γνωρίζουν αν θα καταφέρει να προσεδαφιστεί ομαλά στο μαλακό έδαφος και η αγωνία τους ήταν μεγάλη. Μεγάλη τους ελπίδα ήταν ένα εφεδρικό σύστημα που είχαν τοποθετήσει στην συσκευή για την πρόσδεση της πάνω στην επιφάνεια του κομήτη. Πρόκειται για δύο μικρά καμάκια τα οποία θα απελευθερώνονταν όταν η συσκευή θα ακουμπούσε την επιφάνεια του κομήτη και θα προσπαθούσαν ουσιαστικά να «καρφώσουν» την συσκευή πάνω στον κομήτη.

Βίντεο προσομοίωσης της προσεδάφισης του Philae.


Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επιτυχούς προσεδάφισης του Φίλαι η ESA ανακοίνωσε ότι πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν ο μηχανισμός στερέωσης της συσκευής πάνω στον κομήτη. 

«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ. «Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί». Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το Φίλαι πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά.

H πρώτη φωτογραφία από την προσεδάφιση. Credit: (ESA)

Το διαστημικό σκάφος Rosetta που βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο σε τροχιά γύρω από τον κομήτη  67/Ρ Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο απελευθέρωσε το πρωί της Τετάρτης τη διαστημοσυσκευή Philae η οποία κατάφερε το απόγευμα της Τετάρτης να προσεδαφιστεί ομαλά στην επιφάνεια του κομήτη.

Βίντεο από την ζωντανή μετάδοση της προσεδάφισης του Philae στην ESA και την «υποδοχή» της από τον οργανισμό.





Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται μια προσεδάφιση πάνω σε ένα κομήτη και όπως είναι ευνόητο πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που δείχνει την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης. 

Αν μάλιστα τα όργανα του Philae λειτουργήσουν κανονικά και γίνουν οι προγραμματισμένες έρευνες στον κομήτη κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το εύρος της επιτυχίας της αποστολής. 

Το Philae παίρνει το όνομα του νησιού Φίλαι στο Νείλο. Εκεί βρέθηκε ένας οβελίσκος που, μαζί με τη διάσημη Στήλη της Ροζέτας, επέτρεψε την αποκρυπρογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών. Η συσκευή που στην ουσία αποτελεί ένα μικρό εργαστήριο θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των κομητών.

Το Rosetta φωτογράφησε το Philae λίγο μετά την απελευθέρωση του. Credit: (ESA)

Tο Philae φέρει εννέα όργανα, καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί  να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων. Τα όργανα θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.

Η πρώτη εικόνα που μετέδωσε το Philae δείχνει το Rosetta πάνω δεξιά. Credit: (ESA)

Ακούστε το τραγούδι του κομήτη λίγο πριν την προσπάθεια προσεδάφισης της αποστολής Rosetta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου