Τρόφιμα από τρισδιάστατους εκτυπωτές

Επιστήμονες του αμερικανικού στρατού ήδη πραγματοποιούν πειράματα με γεύματα τα οποία θα εκτυπώνονται από τους λεγόμενους τρισδιάστατους εκτυπωτές προκειμένου να λύσουν κατά τον τρόπο αυτό το πρόβλημα της σίτισης των Αμερικανών στρατιωτών.




Δεν είναι λίγες οι φορές που το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ προωθείται σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, σε μέρη όπου η πρόσβαση σε τροφή είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτόν τον λόγο ο αμερικανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο της εκτύπωσης των ειδών σίτισης με τους τρισδιάστατους εκτυπωτές που τα τελευταία χρόνια τελειοποιούνται όλο και περισσότερο.

Μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, ο Λόρεν Ολέκσικ, επικεφαλής της ομάδας του στρατού που διενεργεί τα εν λόγω πειράματα, επισήμανε «όραμά μας είναι η εκτύπωση τροφής για τους στρατιώτες, είτε με τη μορφή σκόνης είτε σε ρευστή μορφή. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκτυπώσουμε τρόφιμα».

Ουσιαστικά, υπογράμμισε ο Ολέκσικ, η τροφή αυτή θα έχει τη μορφή «μπάρας», όπως είναι οι μπάρες των δημητριακών που κυκλοφορούν σε όλες τις αγορές του κόσμου σήμερα ή ακόμα και οι πλάκες σοκολάτας. Ωστόσο, θα υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά: ότι αυτές οι μπάρες του μέλλοντος θα είναι προϊόντα τρισδιάστατης εκτύπωσης.


Από ψάρι ή μοσχάρι

«Πρόκειται για συνθετικά γεύματα, τα οποία, όμως, θα προέρχονται από πραγματικό μοσχάρι ή ψάρι ή οποιαδήποτε άλλη πρώτη ύλη της αρεσκείας μας» πρόσθεσε ο Ολέκσικ. Στην έρευνα για τις εκτυπωμένες τροφές συμμετέχει και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) αλλά και η NASA.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου