4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το μέλι

Το μέλι ως φυσικό γλυκαντικό βοηθά στην εξισορρόπηση των γεύσεων, κάνει πιο πυκνή την σάλτσα και προσθέτει υγρασία στο πιάτο σύμφωνα με το National Honey Board. Αν και χρησιμοποιείται στην κουζίνα μπορεί επίσης να προσφέρει επιπλέον οφέλη στην υγεία. 



Βοηθά στο βήχα

Το μέλι μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για την περίοδο των κρυολογημάτων. Σύμφωνα με έρευνα στο Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, ερευνητές εξέτασαν μια δόση μελιού τη νύχτα έναντι δεξτρομετροφάνης με γεύση μελιού και έναντι καμίας θεραπείας σε περισσότερα από 100 παιδιά με κρυολόγημα. Γενικά γονείς ανακάλυψαν ότι το μέλι ήταν καλύτερο από τις άλλες 2 προσεγγίσεις για την ανακούφιση του βήχα και τη βελτίωση του ύπνου.

Ο ΠΟΥ κατατάσσει το μέλι ως πιθανό μαλακτικό, που επικαλύπτει το λάρυγγα και καταπραΰνει τη φλεγμονή.


Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Το μέλι έχει μακρά φήμη ως θεραπευτικό. Οι πρώτες αναφορές χρονολογούνται από το 2100-2000 π.Χ σε επιγραφή των Σουμερίων που ανέφερε τη χρήση του ως φάρμακο αναφέρει το ''Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine.''

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό British Journal of Surgery, ερευνητές από τη Νιγηρία χρησιμοποίησαν το μέλι για την αντιμετώπιση 59 ασθενών με έλκη που ήταν δύσκολο να θεραπευτούν. Όλοι εκτός από ένα περιστατικό βελτιώθηκε και οι πληγές και τα έλκη αποστειρώθηκαν εντός μιας εβδομάδας μετά την εφαρμογή.


Ωφελεί το κεφάλι

Αν έχετε απολέπιση στο δέρμα του κεφαλιού το μέλι μπορεί να βοηθήσει. Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό European Journal of Medical Research χρησιμοποίησε διάλυμα ανεπεξέργαστου μελιού σε 30 ανθρώπους με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στο κεφάλι οι οποίοι είχαν και τραύματα.

Ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν μείγμα μελιού στα τραύματα μέρα παρά μέρα για 4 εβδομάδες. Η φαγούρα και οι φολίδες ανακουφίστηκαν εντός μιας εβδομάδας ενώ οι κακώσεις εξαφανίστηκαν εντελώς σε 2 εβδομάδες.


Αυξάνει την ενέργεια

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι καλοί για την υγεία σας. Υπάρχουν σε τόσο μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Επιπλέον το πεπτικό σύστημα τους χρειάζεται για την παραγωγή γλυκόζης η οποία στέλνει ενέργεια στα κύτταρά σας του ιστούς και τα όργανα. 

Σε ποσότητα 17 γρ. ανά κουτάλι, το μέλι είναι μια από τις διατροφικές πηγές που βοηθούν από την ανακούφιση μετά από μια κουραστική ημέρα. Επίσης είναι καλό σνακ πριν ή μετά την άσκηση. Εκτός του ότι είναι πηγή υδατανθράκων πλούσια σε αντιοξειδωτικά, το μέλι παρέχει στους αθλητές πιο σταθερό σάκχαρο και ινσουλίνη για μακρύτερο διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου