H μουσική της Hip Hop ενάντια στην κατάθλιψη (video)

Ψυχίατροι από το Πανεπιστήμιο του Cambridge πιστεύουν ότι η Hip Hop μουσική μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από νοσήματα ψυχικής υγείας.





Μάλιστα μετέτρεψαν την πεποίθησή τους αυτή σε ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Hip Hop Psyche» και ελπίζεται ότι αφενός θα συμβάλλει στη μείωση του στίγματος που συνοδεύει νοσήματα όπως η μείζονα κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, αφετέρου θα βοηθήσει τους ασθενείς να έρθουν πιο κοντά με τους γιατρούς τους.

Εμπνευστές του προγράμματος είναι ο Dr Akeem Sule, από το Κολέγιο Wolfson του Cambridge, και η Dr Becky Inkster, κλινική νευροεπιστήμονας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στην επιθεώρηση «The Lancet Psychiatry».

Οι δύο επιστήμονες παραθέτουν ως παραδείγματα τρία κλασικά τραγούδια: το «Juicy» του Notorious B.Ι.G (κυκλοφόρησε το 1994), το «The Message» από τους Grand Master Flash & The Furious Five (1982) και το «Lady Heroin» του J-Flex (1997).

Όπως δήλωσε ο Dr Sule, η hip hop «γεννήθηκε» πριν από τέσσερις δεκαετίες στα γκέτο της Νέας Υόρκης, τα οποία μαστίζονταν από προβλήματα, όπως η στέρηση, η περιθωριοποίηση, το έγκλημα και τα ναρκωτικά.

«Αυτά ακριβώς τα προβλήματα αντανακλώνται στους στίχους της και, ταυτοχρόνως, αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για ψυχικές νόσους, από τους οποίους δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κανείς», είπε.

Στο «The Message», ο Grand Master Flash «μιλάει για σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που αισθάνονται ότι αδικούνται και περιγράφει την μυρωδιά, τις εικόνες και τους ήχους της αστικής παρακμής», πρόσθεσε η Dr Inkster.

«Η αστικοποίηση αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους εκλυτικούς παράγοντες για διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, καθώς το στρες που επιφέρει επηρεάζει τον χρόνο έναρξης και τη βαρύτητά τους».

Όμως τα τραγούδια αυτά συχνά απεικονίζουν και ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, συνέχισε ο Dr Sule.

«Σε τραγούδια όπως το “Juicy” βλέπουμε ότι οι καλλιτέχνες της hip hop δεν χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να περιγράψουν απλώς τον κόσμο όπως τον βλέπουν, αλλά και τους τρόπους διαφυγής από αυτόν.

«Στο συγκεκριμένο τραγούδι, χρησιμοποιείται η τεχνική της “θετικής νοερής απεικόνισης”, μιας μορφής ψυχοθεραπείας, την ώρα που ο Notorious B.I.G. περιγράφει την μετάβασή του από την απόλυτη φτώχεια στην πλούσια ζωή με τους δερμάτινους καναπέδες και τις λιμουζίνες με σωφέρ».

Όσον αφορά το «Lady Heroin», αυτό πραγματεύεται τη χρήση ναρκωτικών που ενώ αρχικά είναι σαγηνευτική, σιγά-σιγά εξελίσσεται σε δυνάστη που οδηγεί στην απελπισία, κατά τον Dr Sule - και η χρήση ουσιών άλλοτε αποτελεί παράγοντα κινδύνου για νοσήματα ψυχικής υγείας και άλλοτε απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής από τέτοια νοσήματα.

Ενσωματώνοντας λοιπόν την hip hop στις ψυχιατρικές θεραπείες, οι δύο επιστήμονες πιστεύουν ότι θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους, διότι οι γιατροί θα μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά στους ασθενείς τους.

«Τα τραγούδια της hip hop έχουν πλούσιο αφηγηματικό στυλ που δημιουργεί πολλές νοερές εικόνες και γι’ αυτό μπορεί να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις ψυχολογικές θεραπείες για τους ασθενείς», γράφουν.

Το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε στο πρόσφατο «Φεστιβάλ Ιδεών» του Cambridge και ήδη οι επινοητές του έρχονται σε επαφή με ειδικούς απ’ όλο τον κόσμο που ζητούν να το ενσωματώσουν στην ιατρική πρακτική τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου