Το καινούριο πρόσωπο του Ότζι.

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το 1991, όταν ένα ζευγάρι Γερμανών ανακάλυψε τυχαία σε έναν παγετώνα στις τυρολέζικες Άλπεις μια κατεψυγμένη μούμια 5.300 ετών, την οποία οι επιστήμονες αποκάλεσαν «Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων».

Την αποκάλυψη του Ότζι ακολούθησε σειρά μελετών από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Οι ερευνητές ασχολήθηκαν τόσο με την αιτία θανάτου του (δολοφονία ή ανθρωποθυσία;), όσο και με το σημείο όπου βρέθηκε (προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν πέθανε επιτόπου ή μεταφέρθηκε εκεί για να ταφεί), ενώ έφτασαν μέχρι την ανασύνθεση του DNA του.

Σήμερα ο Ότζι αποτελεί το σημαντικότερο ίσως έκθεμα τουΑρχαιολογικού Μουσείου του Νότιου Τιρόλου το οποίο, θέλοντας να γιορτάσει την επέτειο των 20 χρόνων από την αποκάλυψή του, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Ötzi 20».
Επίκεντρο της έκθεσης θα αποτελέσει το καινούριο πρόσωπο του Ότζι. Πρόκειται για ένα μοντέλο που δημιούργησαν οι, φημισμένοι για τις αναπαραστάσεις τους, Ολλανδοί καλλιτέχνες Alfons και Adrie Kennis, βασισμένο σε τρισδιάστατες απεικονίσεις του σώματος του προϊστορικού κυνηγού.


«Αυτή η ακριβής, αλλά και γεμάτη ευαισθησία αναπαράσταση του Ότζι θα γοητεύσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου Angelika Fleckinger και συνέχισε: «Δίνει στην ιστορία μας ένα πρόσωπο, με την πιο ουσιαστική έννοια της λέξης».



Πηγή: http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=8482

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου