Η έξαρση του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική και η εξάπλωσή του σε ορισμένες περιπτώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υπήρξε αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό ιατρικού ενδιαφέροντος γεγονός το 2014.
Με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 7.500 και πολλοί εξ' αυτών να είναι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που προσπαθεί να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές στην Αφρική, η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα προσπαθεί να βρει όχι μόνο τη θεραπεία για τον Έμπολα, αλλά και πιο άμεσους τρόπους προστασίας των ανθρώπων από τον ιό.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins σχεδίασαν και κατασκεύασαν μία νέα προστατευτική στολή, η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να εξαλείψει τις μολύνσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού -σε πρώτη φάση- από τον Έμπολα.
Επί του παρόντος, οι υπάρχουσες στολές τείνουν να απαιτούν πολύπλοκες διαδικασίες για να τις φορέσει και να τις βγάλει ο χρήστης (γιατρός ή νοσηλευτής), καθιστούν δύσκολη την αναπνοή και περιορίζουν το οπτικό του πεδίο. Επειδή είναι δύσχρηστες, αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος γιατρός να μολυνθεί ακουμπώντας στην στολή εξωτερικά με τα χέρια του και στη συνέχεια μεταφέροντας τον ιό πάνω στο σώμα του καθώς προσπαθεί να την βγάλει.
Η νέα στολή, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, είναι πολύ πιο εύχρηστη, έχει ειδικό μηχανισμό για καλύτερη αναπνοή και προσφέρει μεγάλη ορατότητα. Επίσης, ένας μηχανισμός εξαερισμού είναι ενσωματωμένος στην κουκούλα για να επιτρέπει μόνο στον ξηρό αέρα να περάσει, εξαλείφοντας έτσι το εσωτερικό θόλωμα της μάσκας και τη δυσκολία στην αναπνοή που αντιμετωπίζουν οι γιατροί με τις συμβατικές στολές, όταν τις φοράνε για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου