Νέο φάρμακο για τους τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ επινόησαν ένα φάρμακο που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων στο νωτιαίο μυελό, αποκαθιστώντας την λειτουργικότητά του.






Το φάρμακο προς το παρόν έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα, τα οποία βοήθησε να ανακτήσουν κάποιου βαθμού κινητικότητα και έλεγχο της ουροδόχου κύστεως έπειτα από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Οι τραυματικές βλάβες στο νωτιαίο μυελό διαταράσσουν τη συνεχή ροή ηλεκτρικών μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα, με συνέπεια την εκδήλωση παράλυσης από το σημείο του τραυματισμού και κάτω.

Η επιδιόρθωση των βλαβών και κατ’ επέκτασιν η ανάκτηση της κινητικότητας παρεμποδίζονται από τη δημιουργία ουλώδους ιστού, ο οποίος εκκρίνει μία κολλώδη πρωτεΐνη σαν ζάχαρη που «παγιδεύει» τους άξονες των νευρικών κυττάρων όταν αυτοί προσπαθούν να δημιουργήσουν «γέφυρες» με τα παρακείμενα νευρικά κύτταρα.

Ο άξονας (ή νευράξονας) είναι η λεπτή, επιμήκης προβολή (σαν τρίχα) των νευρικών κυττάρων (ή νευρώνων), που μεταφέρουν τα ηλεκτρικά μηνύματα (λέγονται ηλεκτρικές ώσεις) μακριά από το τμήμα του κυττάρου (λέγεται κυτταρικό σώμα) όπου παράγονται.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve University  (CWRU), στο Οχάιο, επί επτά εβδομάδες έκαναν εγχύσεις του φαρμάκου τους (ονομάζεται ISP) κοντά στο σημείο του τραυματισμού ομάδας αρουραίων.

Όπως διαπίστωσαν, το ISP έφτασε στον νωτιαίο μυελό, όπου διέσπασε την κολλώδη πρωτεΐνη, επιτρέποντας στους νευράξονες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

«Ήταν εκπληκτικό, οι νευράξονες δεν σταματούσαν να αναπτύσσονται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jerry Silver, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του CWRU.

Στα πειράματα, οι 21 από τους 26 αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο επέδειξαν κάποιου βαθμού βελτίωση, είτε στην ικανότητα κίνησης είτε στην λειτουργία της ουροδόχου κύστεως.

«Αυτό που είδαμε ήταν εκπληκτικό, μερικοί αρουραίοι βελτιώθηκαν τόσο πολύ ώστε δεν θα πίστευε κανείς ότι κάποτε είχαν τραυματική κάκωση στο νωτιαίο μυελό», πρόσθεσε ο Dr Silver.


Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα φάρμακο που επιτρέπει στους νευρωνικούς άξονες να διασχίσουν αδιαπέραστα φράγματα (άσπρες γραμμές) που προκύπτουν εξαιτίας των τραυματισμών στο νωτιαίο μυελό (Πηγή: National Institute of Health).


Όπως διευκρίνισε, το φάρμακο δεν «γεφύρωσε» το κενό στο νωτιαίο μυελό που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του τραυματισμού, ώστε να δημιουργηθούν νέες συνδέσεις με τον εγκέφαλο.

Αυτό που έκανε ήταν να επιτρέψει την συνεχή βελτίωση της επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων που είχαν απομείνει συνδεδεμένα μετά τον τραυματισμό.

«Η έρευνά μας είναι πολλά υποσχόμενη. Έχουμε πλέον στα χέρια μας έναν παράγοντα ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει μόνος ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, για να βελτιώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων», είπε ο Dr Silver.

Οι ερευνητές ετοιμάζονται τώρα να δοκιμάσουν το φάρμακο σε μεγαλύτερα ζώα, ώστε σε λίγα χρόνια να μπορέσουν να αρχίσουν οι δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους.

Η όλη έρευνα χρηματοδοτείται από τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου