Άνθρωπος και ρομπότ για την αφαίρεση δυσπρόσιτων όγκων (video)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου UCLA εξέλιξαν μια χειρουργική τεχνική με τη βοήθεια ρομποτικών μηχανισμών, ώστε να αφαιρέσουν καρκινικό όγκο από μια περιοχή του κεφαλιού και του αυχένα που μέχρι πρότινος ήταν απρόσιτη.





Αυτή η καινοτόμος τεχνική μπορεί πλέον να εφαρμοστεί με ασφάλεια και επιτυχία σε περιπτώσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν μη χειρουργίσιμες ή απαιτούσαν ιδιαίτερα επεμβατικές εγχειρίσεις σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Σύμφωνα με τον Dr. Abie Mendelsohn, διευθυντή ρομποτικής χειρουργικής αυχένα και κεφαλιού στο UCLA, «πρόκειται για μια επαναστατική προσέγγιση που χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία για να φτάσει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές στο κεφάλι και τον αυχένα. […] Μπορούμε πλέον να εγχειρίσουμε τους ασθενείς με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των οδοντιατρικών επεμβάσεων και να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν σε μια συνηθισμένα, υγιή ζωή σε λίγες μέρες, με λίγες ή και καθόλου παρενέργειες».

Η πλαγιοφαρυγγική περιοχή έχει σχήμα πυραμίδας, βρίσκεται κοντά στη βάση του κρανίου και συνδέει πολλές περιοχές στο βάθος του κεφαλιού και του αυχένα. Διατρέχεται από πολλά μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και μύες του προσώπου, κάτι που περιορίζει τις πιθανότητες για τις κλασικές χειρουργικές προσεγγίσεις ή τις καθιστά ιδιαίτερα επεμβατικές, με βαθιές τομές στον αυχένα, σπάσιμο του σαγονιού ή περιοχών κοντά στις περιοχές της ομιλίας. Εκτός αυτού, αρκετά συχνά απαιτείται χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, κάτι που μπορεί να φέρει περισσότερες επιπλοκές ή παρενέργειες.

Η τεχνική TORS (Trans Oral Robotic Surgery) εγκρίθηκε από την Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2009 και χρησιμοποιεί το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci, που αναπτύχθηκε στο UCLA ειδικά για εγχειρίσεις σε δυσπρόσιτες χειρουργικά περιοχές. Με το Da Vinci, ένας ειδικά εκπαιδευμένος χειρουργός, με τη βοήθεια των τρισδιάστατων καμερών υψηλής ευκρίνειας και των ρομποτικών βραχιόνων, μπορεί να ολοκληρώσει ελάχιστα επεμβατικές εγχειρίσεις.



Οι μικρού μεγέθους ρομποτικού βραχίονες μπορούν να πλοηγηθούν μέσα από περιοχές του στόματος, χωρίς να απαιτούνται εξωτερικές τομές, επιτρέποντας στο χειρουργό να έχει άποψη όλης της περιοχής καθ’όλη τη διάρκεια της επέμβασης. 




Μέσω μιας κονσόλας χειρισμού δίπλα στο χειρουργικό τραπέζι, οι κινήσεις των καρπών και των δακτύλων του χειρουργού μετατρέπονται σε κινήσεις των χειρουργικών οργάνων. Κατά την ανάπτυξη του ρομποτικού συστήματος, ο Mendelsohn εξέλιξε και προσάρμοσε τις τεχνικές TORS ώστε να μπορούν τα χειρουργικά όργανα και οι κάμερες να φτάσουν στην πλαγιοφαρυγγική περιοχή, αλλά και σε εξίσου δυσπρόσιτες περιοχές του αυχένα και του κεφαλιού. Έτσι, ωφελούνται ιδιαίτερα ασθενείς με όγκους στο φάρυγγα, κοντά στις αμυγδαλές και τη γλώσσα, με περισσότερες περιοχές να προστίθενται συνέχεια.

Δείτε περισσότερα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου