Οι ιατρικοί όροι που μάθαμε το 2014

Η χρονιά που φεύγει έφερε στο προσκήνιο ιατρικούς όρους τους οποίους λίγο-πολύ αγνοούσαμε, αλλά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.





Έμπολα: Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί ο θανατηφόρος ιός σαρώνει εδώ και ένα χρόνο την Δυτική Αφρική, κοστίζοντας καθημερινά δεκάδες ζωές. Στον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (εκδόθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων) ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 19.497, εκ των οποίων 7.588 άνθρωποι είναι νεκροί - και έπεται συνέχεια...

ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis): Ή αλλιώς αμυοτροφική πλαγία σκλήρυνση. Έγινε γνωστή μέσα από την ice bucket challenge, δηλαδή το δημόσιο μπουγέλωμα διασημοτήτων με παγωμένο νερό που είχε ως στόχο να αυξηθούν η ενημέρωση και η χρηματοδότηση για τη νόσο.

Το εγχείρημα ήταν απολύτως επιτυχημένο: η Wikipedia αναφέρει ότι πολλαπλασιάσθηκε η επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες που αφορούν την ασθένεια, ενώ συγκεντρώθηκαν δεκάδες εκατομμύρια από δωρεές.

Η αμυοτροφική πλαγία σκλήρυνση είναι μία ανίατη εξελισσόμενη, νευρομυϊκή ασθένεια, τα πιο διάσημα θύματα της οποίας είναι αθλητές - εξ ου και η επιστημονική διαμάχη για το αν μπορεί να την προκαλείη άσκηση.

Μεταμόσχευση μήτρας: Αν και γενικώς τις μεταμοσχεύσεις τις ξέρουμε καλά, λίγοι (ανά τον πλανήτη) ασχολούνταν με τις μεταμοσχεύσεις μήτρας - έως τις αρχές Ιανουαρίου που έγινε γνωστό ότι έγιναν επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις σε επτά γυναίκες από την Σουηδία και σύντομα θα αρχίσουν οι προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι προσπάθειες αυτές ήταν επιτυχημένες και τον Σεπτέμβριο γεννήθηκε το πρώτο μωρό (ο Βίνσεντ) από ξένη μήτρα, ενώ το Νοέμβριο τα δύο πρώτα μωρά από τις μήτρες των γιαγιάδων τους.

Θύμος αδένας: Ο κύριος ανοσοποιητικός αδένας των παιδιών και των εφήβων (μετά εκφυλίζεται και στους ηλικιωμένους είναι σχεδόν ανύπαρκτος) έκανε αισθητή την παρουσία του την χρονιά που φεύγει, επειδή έγινε το πρώτο όργανο στην Ιστορία που κατάφεραν να «ξανανιώσουν» οι επιστήμονες, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα προς την αντιστροφή των γηρατειών.

Οσφρητικά ενθυλακωμένα κύτταρα: Έγιναν διάσημα επειδή βοήθησαν έναν παράλυτο άνθρωπο να περπατήσει. Ομάδα επιστημόνων από Πολωνία και Βρετανία πήραν αυτά τα κύτταρα από τη μύτη ενός 40χρονου ασθενούς, τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν με μικροεγχύσεις στον κομμένο νωτιαίο μυελό του. 

Δύο χρόνια μετά την θεραπεία αυτή, ο ασθενής μπορεί να περπατάει με «πι» και ευελπιστεί ότι σε λίγα χρόνια θα περπατάει κανονικά.

Σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser: Είναι η σπάνια, συγγενής (εκ γενετής) ασθένεια από την οποία έπασχαν τέσσερις νεαρές Αμερικανίδες, στις οποίες μεταμοσχεύθηκε πριν από χρόνια (έως και οκτώ) τεχνητός κόλπος. 

Οι τέσσερις γυναίκες υποβλήθηκαν στην μεταμόσχευση όταν ήσαν ηλικίας 13-18 ετών και πλέον έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ενώ όταν θελήσουν μπορούν θεωρητικώς να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο.

Οδόντωμα: Είναι καλοήθης όγκος ο οποίος διαγνώσθηκε σε έναν 17χρονο Ινδό από τον οποίο αφαιρέθηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε 232 δόντια. Ο αριθμός αυτός αποτελεί... παγκόσμιο ρεκόρ για οδόντωμα, αφού ο μέγιστος αριθμός που είχε αφαιρεθεί κατά το παρελθόν ήταν 37 δόντια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου