10 πόλεις φαντάσματα

Οι ταξιδιώτες έχουν τουλάχιστον δέκα επιλογές για να κάνουν το επόμενό τους ταξίδι πιο απόκοσμο από ποτέ. Υπάρχει κάτι μυστηριώδες και ατμοσφαιρικό στο να μπαίνει κανείς σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη, που έχει υποστεί φθορά και παρακμή, χωρίς ίχνος ζωής. Οι παρακάτω -κάποτε ζωντανές- κοινότητες σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένες και παγωμένες στο χρόνο.



Chaitén-Χιλή

Τον Μάιο του 2008 το χωριό Chaitén εκκενώθηκε πλήρως από τους κατοίκους του εξαιτίας της έκρηξης ενός ηφαιστείου.



Plymouth-Montserrat, UK

Τον Ιούνιο του 1995 μια σειρά από τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις ισοπέδωσαν την περιοχή με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να την εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους. Μέχρι σήμερα η πληγείσα περιοχή είναι αποκλεισμένη. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στο βόρειο τμήμα.



Bannack, Montana-ΗΠΑ

Στην πόλη το 1863 ανακαλύφθηκε χρυσός. Ο πληθυσμός της εκτινάχθηκε στους 3000, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν χρυσωρύχοι. Από το 1954, η πόλη έχει ανακηρυχτεί Εθνικό Πάρκο και δεκάδες έρημα σπίτια στέκουν κατά μήκος της Main Steet.



Cañada de Benatanduz-Ισπανία

Ιδρύθηκε περίπου το 1200 μ.Χ και ήταν πάντα απομονωμένο στα βουνά σε υψόμετρο 1.400 μ. Πόλη με χιλιάδες κατοίκους και υποδομές, έπεσε σε παρακμή, αλλά ακόμα και το 1900 είχε 600 κατοίκους. Μέτα τον Ισπανικό Εμφύλιο εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε νέα χαμηλότερα και κοντύτερα στο πολιτισμό.



Βαρωσία-Κύπρος

Το νότιο τμήμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου στέκει άδειο και αποκλεισμένο από την τουρκική εισβολή του 1974.



Beichuan-Κίνα

Ήταν το Μάρτιο του 2008 όταν η πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων χτυπήθηκε από το σεισμό έντασης 8 Ρίχτερ. Άφησε πίσω του 70.000 νεκρούς και 4,8 εκατομυρια άστεγους. Η πόλη δε ξαναχτίστηκε πότε αφού αυτό θα απαιτούσε την απόλυτη κατεδάφιση της καθώς δεν είχε μείνει κανένα κτίσμα άθικτο.



Oradour-sur-Glane-Γαλλία

Το χωριό καταστράφηκε το 1944, όταν οι 624 κάτοικοί του, συμπεριλαμβανομένων 205 παιδιών και 247 γυναικών σφαγιάστηκαν από τους Waffen-SS, στις 10 Ιουνίου του 1944. Επέζησε μόνο μία γυναίκα, η 47χρονη Marguerite Rouffanche. Το μέρος μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο και μνημείο ηρώων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.



Kayaköy-Τουρκία

Αυτό το χωριό χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Carmylessus στ μέσα του 18ου αιώνα. Ο πληθυσμός του ήταν σχεδόν αποκλειστικά ελληνορθόδοξος, αλλά εγκαταλείφθηκε το 1923 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Από τότε είναι μουσειακός χώρος. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών έχει ελληνικά στοιχεία, ενώ διαθέτει και δύο χριστιανικές εκκλησίες.



Romagnano al Monte-Ιταλία

Τo χωρίο βρίσκεται κοντά στο Σαλέρνο της Καμπανίας και καταστράφηκε από σεισμό το 1980.



Hashima Island-Ιαπωνία

Η νήσος Hashima, είναι ένα από τα 505 ακατοίκητα νησιά της Νομαρχίας του Ναγκασάκι, ενώ κατοικούνταν από το 1887 έως και το 1974 και λειτουργούσε σαν ανθρακωρυχείο. Το νησί είναι γνωστό για τα ορυχεία του και το ρόλο που έπαιξαν κατά της διάρκεια της βιομηχανοποίησης της Ιαπωνίας. Τέλος, το νησί εξαγοράστηκε από την Mitsubishi το 1890, με στόχο την εξόρυξη και εκμετάλλευση του άνθρακα από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της περιοχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου