Χόκινγκ: Απειλή οι σκεπτόμενες μηχανές

Aκόμα και την ίδια την ύπαρξή μας απειλεί η ανθρώπινη προσπάθεια δημιουργίας σκεπτόμενων μηχανών επισημαίνει ο διαπρεπής επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ.






«Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιφέρει το τέλος του ανθρώπινου είδους», δήλωσε ο Χόκινγκ, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και μπορεί και εκφέρει λόγο χάρη στα τεχνολογικά βοηθήματα που διαθέτει. Ο θεωρητικός φυσικός, ο οποίος πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα, που αναπτύχθηκε από την Ιntel, προκειμένου να επικοινωνεί.

Η νέα συσκευή μαθαίνει με ποιον τρόπο σκέπτεται ο διαπρεπής επιστήμονας και του υποδεικνύει τις λέξεις που ενδεχομένως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια. Ο Χόκινγκ επισήμανε ότι κάποιες «πρωτόγονες» μορφές τεχνητής νοημοσύνης έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες, αλλά ο ίδιος φοβάται πως θα καταστεί εφικτή η δημιουργία κάποιας μηχανής που θα υπερκεράσει τα όρια της ανθρώπινης ευφυΐας. 
«Θα μπορεί, λοιπόν, αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα να ξεκινήσει και να επανασχεδιάζει τον εαυτό του διαρκώς με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από τη βραδεία βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν και θα υπερκερασθούν».


Δεν συμφωνούν, ωστόσο, όλοι oι ειδικοί με την προσέγγιση του καθηγητή Χόκινγκ. Ο Ρόλο Κάρπεντερ, κατασκευαστής του Cleverbot, του λογισμικού που μαθαίνει από τις προηγούμενες συνομιλίες καταφέρνοντας να παραπλανήσει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι μιλούν με κάποιο συνάνθρωπό τους, υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί επί της τεχνολογίας για πολύ καιρό ακόμη, ενώ χάρη σε αυτήν θα επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα της παγκόσμιας κοινότητας. «Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί αν τα μηχανήματα γίνουν εξυπνότερα από εμάς. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό θα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει, κάτι το οποίο θα είναι αδιάφορο ή κάτι που τελικά θα μας καταστρέψει». Ο ίδιος, ωστόσο, πιστεύει ότι θα είναι μία θετική δύναμη, ένα βοήθημα για το ανθρώπινο είδος. Αλλά, βέβαια, κάποιοι άλλοι ειδικοί και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους για το μέλλον. Βραχυπρόθεσμα εκφράζονται φόβοι πως οι σκεπτόμενες μηχανές που θα μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας ανθρώπινα καθήκοντα θα καταστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μακροπρόθεσμα, όπως επισημαίνει και ο επιχειρηματίας του κλάδου Ιλον Μασκ, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η «σημαντικότερη απειλή για την ύπαρξή μας».

Ο καθηγητής Χόκινγκ αναφέρθηκε και στο Ιντερνετ λέγοντας ότι οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε το Διαδίκτυο να μη γίνει φυτώριο τρομοκρατών και να το επιτύχουν χωρίς να παραβιάσουν την ελευθερία ή την ιδιωτικότητα του βίου των χρηστών.

Παρά την αναβάθμιση της τεχνολογίας επικοινωνίας που χρησιμοποιεί, η φωνή του θα παραμείνει ίδια, έστω κι αν ακούγεται ηλεκτρονική. «Εχει γίνει το σήμα κατατεθέν μου», λέει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου