Ανακρίσεις και βασανιστήρια της CIA

Σε μυστικές εγκαταστάσεις-κολαστήρια της CIA ανά τον κόσμο (Αφγανιστάν, Πολωνία, Ρουμανία και Ταϊλάνδη), οι ανακριτές των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ υπέβαλαν σε επίπονα και εξευτελιστικά βασανιστήρια υπόπτους για τρομοκρατία.Το πρόγραμμα ανακρίσεων της υπηρεσίας καταρτίστηκε από δύο ψυχολόγους- συνεργάτες της CIA, οι οποίοι για τις υπηρεσίες τους έλαβαν το ποσό των 81 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση του αρχείου


Η έκθεση της CIA εξέτασε περίπου 119 περιπτώσεις κρατουμένων και, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ιndependent", ορισμένα από τα μελανά σημεία της έκθεσης που «καίνε» τη CIA είναι τα ακόλουθα:
  • Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας δεν δίσταζαν να κλείνουν σε κουτιά τους κρατουμένους. Ένας από αυτούς είχε περάσει έντεκα ημέρες (266 ώρες) σε κουτί που είχε διαστάσεις φέρετρου. Άλλες 29 ώρες τις πέρασε μέσα σε ακόμη στενότερο κουτί.
  • Σίτιση με κλύσμα, όπως και έγχυση νερού από τον πρωκτό εφαρμόστηκαν σε τουλάχιστον πέντε κρατουμένους.
  • Στέρηση ύπνου επί πολλά 24ωρα ήταν συνηθισμένη, όπως και οι απειλές σεξουαλικής βίας στους ίδιους τους κρατουμένους και σε μέλη των οικογενειών τους. Άλλες φορές, τον ξυλοδαρμό και τον επί ώρες εξαναγκασμό σε επίπονη σωματική στάση συμπλήρωνε το λούσιμο με πάγο.
  • Οι εικονικοί πνιγμοί ήταν ακόμη πιο βίαιοι και χρησιμοποιούνταν ακόμη πιο συστηματικά από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί σε σημείο «παρ'ολίγον πνιγμού». Ένας από αυτούς , ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που θεωρείται ένας από τους "εγκεφάλους" της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, είχε υποβληθεί 183 φορές σε αυτή τη διαδικασία, και κάποιες φορές είχε φτάσει στα όριά του ενώ προσπαθούσε να πάρει ανάσα.
  • Aπό τους 119 που τέθηκαν υπό κράτηση και υποβλήθηκαν στις "προωθημένες μεθόδους ανάκρισης", οι 26 δεν θα έπρεπε καν να είχαν τεθεί υπό κράτηση βάσει των ισχυόντων κανονισμών. Ανάμεσα στους πολίτες υπό κράτηση, ήταν κι ένας κρατούμενος με νοητική καθυστέρηση, που είχε χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να αποσπαστούν πληροφορίες από συγγενή του, δύο πρώην πληροφοριοδότες της CIA και άλλοι δύο τους οποίους είχαν προηγουμένως υποδείξει άλλοι συλληφθέντες επειδή είχαν βασανιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου