Πυρηνική μπαταρία σε μέγεθος νομίσματος.

Μια σημαντική καινοτομία υλοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι δημιούργησαν μια «πυρηνική» μπαταρία, μεγέθους μόνο όσο ένα νόμισμα, η οποία παράγει ενέργεια από την αποσύνθεση των...

ραδιοϊσοτόπων. Μια τέτοια μπαταρία διαθέτει ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο ηλεκτρικό φορτίο σε σχέση με μια κοινή μπαταρία ίδιου μεγέθους.

nuke-batteryΚαθώς οι ραδιενεργές ουσίες αποσυντίθενται αργά, απελευθερώνουν φορτισμένα σωματίδια που δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν ήδη "πυρηνικές" μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές και αεροδιαστημικές εφαρμογές, αλλά…μέχρι τώρα ήσαν πολύ μεγαλύτερες σε διαστάσεις, ενώ η νέα μπαταρία είναι μικροσκοπική. Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μισούρι, υπό τον καθηγητή ηλεκτρικής μηχανολογίας Τζάε Γουάν Κουόν.
Οι μικρές πυρηνικές μπαταρίες μπορούν να έχουν σωρεία εφαρμογών στο μέλλον, καθώς θα μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε μια μεγάλη γκάμα συσκευών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (εκατοντάδων ετών ή και περισσότερο!). Θεωρούνται, μεταξύ άλλων, κλασική λύση για τις μελλοντικές πτήσεις διαστημοπλοίων πέρα από τη Σελήνη.
Η νέα αμερικανική μπαταρία χρησιμοποιεί, για πρώτη φορά, έναν υγρό (και όχι στερεό, όπως συνήθως) ημιαγωγό, ο οποίος "συλλαμβάνει" και αξιοποιεί τα σωματίδια που απελευθερώνονται λόγω της ραδιενεργού αποσύνθεσης. Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους, αλλά επίσης να μικρύνουν και άλλο τις πυρηνικές μπαταρίες, με στόχο να γίνουν πιο λεπτές και από μια ανθρώπινη τρίχα.
Οι πυρηνικές μπαταρίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρά την χρήση ραδιενεργών υλικών, θεωρούνται ασφαλείς, υπό κανονικές συνθήκες χρήσης.
"Οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη ‘πυρηνική’ και σκέφτονται κάτι επικίνδυνο. Όμως οι πηγές πυρηνικής ενέργειας ήδη χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για την τροφοδότηση μιας ποικιλίας συσκευών, όπως οι βηματοδότες, οι δορυφόροι, τα υποβρύχια συστήματα κ.α.", δήλωσε ο δρ Τζάε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου